Húszmilliárd eurót költ idén Németország a migránsokra

A legújabb kutatási eredmények szerint Németországnak az idén húszmilliárd eurót kell arra szánnia, hogy eltartsa és segítse az illegális bevándorlókat.

Volf-Nagy Tünde berlini tudósító a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszámolt a kieli Világgazdasági Kutatóintézet csütörtökön nyilvánosságra hozott felméréséről, mely szerint idén körülbelül húszmilliárd euróba kerül a migránsok ellátása Németországban. Ez az összeg a német költségvetés közel másfél százaléka.

Szíriai menekültek érkeznek a friedlandi fogadóállomásra. (MTI/EPA/Swen Pförtner)

Az adat nem meglepő, erre az évre ilyen nagyságrendű összegre számítottak. Májusban azt prognosztizálták, hogy 2020-ig 94 milliárd eurót költ Németország a menekültválságra. Az összeg nagy részét a szállásra és az egészségügyi szolgáltatások biztosítására fordítják.

A végösszeg a mostaninál magasabb lehet, ha a nyelvi kurzusokat, a munkaerőpiaci integrációra fordított költségeket is hozzászámolják.

A kieli Világgazdasági Kutatóintézet vezetője azt nyilatkozta, hogy ez az óriási összeg nem rengeti meg a német ország gazdaságot, nem is lesz befolyással rá.

Volf-Nagy Tünde hozzátette: a menekültválság Németországot nem gazdaságilag ássa alá, hanem elsősorban kulturálisan.

Amíg a gazdasági adatok tekintetében pozitív a mérleg, a múlt vasárnapi mecklenburgi tartományi választások eredménye megmutatja, hogy az egyes emberek szintjén már nem ilyen nagy az összhang. Mecklenburg az egyik legszegényebb tartomány, ahol magas a munkanélküliség, és az emberek a menekültválság alapján is szavaztak Angela Merkel pártja ellen.

Volf-Nagy Tünde emlékeztetett: a korábbi várakozásokkal ellentétben, melyek szerint Németország munkaerőpiaci gondjait megoldják a menekültek, kiderült, hogy a bevándorlók kevesebb mint tíz százaléka rendelkezik főiskolai diplomával, 15-20 százalékuk analfabéta, és a legoptimistább becslések szerint is csak ötven százalékuk lesz munkavállaló. Ennek ellenére sokan mégis úgy gondolják, hogy konkurenciát jelentenek a német munkavállalók számára.