Emelné az köztisztviselői illetményalapot az MSZP

Az MSZP alelnöke az évek óta változatlan köztisztviselői illetményalap megemelését sürgeti.

Gúr Nándor szerdán Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, a Fidesz által irányított állam a legrosszabb munkaadó az országban: az állami alkalmazottak sokat dolgoznak kevés pénzért, dolgozói szegénységben élnek.

Gúr Nándor - M1

Az ellenzéki politikus szerint nem véletlen, hogy szeptember 14-re sztrájkot hirdettek az önkormányzati köztisztviselők, hiszen illetményalapjuk évek óta változatlan, 38 650 forint.

Gúr Nándor közölte, a kormánynak pótolnia kellene többéves mulasztását, emelnie kellene a nettó fizetést.

Hozzátette, a Fidesz azonban nem akar és nem tud fizetést emelni. A forrásokat nem ellopni kellene, illetve nem kellene hagyni, hogy ellopják; a gazdasági növekedésből befolyó forrásokból az országban élő minden embernek részesülni kellene – hangoztatta.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) augusztus 17-én jelentette be, egész napos sztrájkot hirdet szeptember 14-ére. A szakszervezet bruttó 30 százalékos illetménynövelést követel az önkormányzati köztisztviselők számára 2016 októberétől.

Fidesz: az MSZP soha nem becsülte a közszféra dolgozóit

A Fidesz szerint az MSZP soha nem becsülte meg a közszférában dolgozókat, több tízezer embert tettek utcára a szektorból, elvettek tőlük egyhavi bért és létbizonytalanságban tartották őket.

A Fidesz közölte, a szocialisták kormányzásuk alatt nemhogy béremelésekre nem tudtak kigazdálkodni forrásokat, hanem még arra is alkalmatlanok voltak, hogy az ország napi működését, a közszféra dolgozóinak bérét és a nyugdíjakat finanszírozzák, ezért eladósították az országot.

Ezzel szemben – folytatták – a polgári kormányzás óta az államadósság csökkentése és az adócsökkentések mellett béremelés indult a közszféra dolgozóinak: az egészségügyi dolgozóknak, a rendőröknek, a katonáknak, a pedagógusoknak, a szociális, a felsőoktatási dolgozóknak, a járási hivatalok, a kormányhivatalok dolgozóinak.