Tusk: az EU már nem sokáig bírja

Az Európai Tanács elnöke a G20-csúcson azt kérte, a nemzetközi közösséget, hogy vegye ki a részét a menekülthullám jelentette teherből.

Az Európai Unió lassan eléri azt a pontot, amelyen túl már nem tud újabb menekülteket befogadni – jelentette ki vasárnap Hangcsouban az Európai Tanács elnöke, aki a világ 19 legfejlettebb gazdaságú országát, valamint az Európai Uniót tömörítő G20 csoport kétnapos csúcstalálkozója alkalmából érkezett a kelet-kínai metropoliszba.

“Európa lassan eléri kapacitásának határát”

Donald Tusk egyúttal arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy vegye ki a részét a menekülthullám jelentette teherből. “Európa lassan eléri kapacitásának határát a menekültek befogadása terén, nem is beszélve az illegális gazdasági migránsokról” – hangoztatta Tusk sajtótájékoztatóján, amelyet Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével közösen tartott a G20-értekezlet kezdete előtt. Tusk az Egyesült Királyság Európai Unióból való kiválásával (Brexit) kapcsolatban elmondta, hogy nem lesznek “előtárgyalások” a folyamat hivatalos megindításáig, hiszen az EU-ban maradó 27 tagállamnak az nem áll érdekében.

Juncker: a TTIP megkötése európai érdek

Juncker arról beszélt az újságíróknak, hogy a több uniós tagállamból is érkező bírálatok ellenére Brüsszel folytatja a tárgyalásokat a vitatott transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodásról (TTIP). “Tovább fogunk tárgyalni az Egyesült Államokkal” – hangsúlyozta Juncker, hozzátéve, hogy a TTIP megkötése európai érdek.

Obama: a Brexit ne kezdje ki a kapcsolatokat

Barack Obama amerikai elnök Theresa May brit kormányfővel tartott sajtótájékoztatót a G20-értekezlet előtt, és megígérte: mindent megtesz annak érdekében, hogy a Brexit következményei ne kezdjék ki a Nagy-Britannia és az Egyesült Államok közötti szoros gazdasági kapcsolatokat. Az amerikai elnök a Mayjel folytatott találkozót követően megjegyezte ugyanakkor: továbbra is úgy véli, a teljes nemzetközi közösségnek előnyére vált, hogy a britek az EU-hoz tartoztak.

“Törökország a világ bármely államánál több menekültet fogadott be és kulcsfontosságú partnerré vált a Szíriából és Irakból érkező, sebezhető civilek megsegítésében” – hangsúlyozta Obama az Erdogannal folytatott találkozón.
“Törökországnak nem egymagának kell viselnie ezt a terhet. Szüksége van mindannyiunk támogatására és szándékunkban áll ezt neki megadni” – szögezte le az amerikai elnök.

May: megyünk

May újságírói kérdésre válaszolva megerősítette, hogy országa “távozni fog az Európai Unióból”. A brit kormányfő azt is leszögezte, hogy nem lesz második referendum a kérdésről. “A kormány tiszteletben tartja a (britek) döntését” – mondta. May beszélt arról is, hogy országának fontosak az uniós tagállamokkal fenntartott kapcsolatok, de jelezte azt is, hogy az Egyesült Királyság a Brexit után új kapcsolatok létesítésére fog törekedni. A brit kormányfő méltatta az országa és az Egyesült Államok közötti “jó kereskedelmi kötelékeket”, és mint mondta, azokat továbbra is “a lehető legmagasabb szinten” kívánja tartani.

Merkel-Erdogan-találkozó

A G20-értekezlet előtt találkozott egymással Angela Merkel német kancellár és Recep Tayyip Erdogan török elnök is, akik az egyik német kormányszóvivő szerint “építő jellegű” megbeszélést folytattak. Megbeszélésük napirendi pontjai között a német-török kapcsolatok, az Ankara és Brüsszel közötti menekültügyi megállapodás, valamint az elhúzódó szíriai polgárháború miatti aggodalom szerepelt. Ez volt az első személyes találkozó a két vezető között a július 15-i sikertelen törökországi katonai puccskísérlet óta.

Hszi Csin-ping kínai elnök a G20-értekezlettel kapcsolatban azt mondta, hogy azt olyan mechanizmussá kell változtatni, amely hosszú távra szóló iránymutatást ad a globális gazdasági ügyekben, ahelyett, hogy egy olyan fórum legyen, amely csak a válságokra keres válaszokat.