Még több török harckocsi hatolt be Szíria területére

Mintegy 20 harckocsi hatolt be szíriai területre szombaton a dél-törökországi Kilis tartomány Elbeyli nevű határátkelője közelében - jelentette a Dogan török hírügynökség. Közben turkománok egy csoportja szerint őket is támogatják a törökök.

A Dogan úgy tudja: a török harckocsik az Ankara támogatását élvező szíriai felkelők, a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) mérsékeltnek mondott ellenzéki fegyveres csoport uralta ar-Raj nevű szíriai településre érkeztek meg. A harckocsikonvojhoz páncélozott személyszállítók, illetve fegyvereket és lőszert szállító teherautók is tartoztak.

Török harckocsi a török-szíriai határon. MTI/EPA

A konvoj haladását török tüzérség fedezte, amely az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet állásait vette tűz alá a török határ mellett fekvő szíriai település közelében. Ankara a múlt héten indított Eufráteszi Pajzs elnevezéssel hadműveletet a határ szíriai oldalán azért, hogy megtisztítsa a terrorszervezetektől, köztük az IÁ-tól, valamint a szíriai kurd fegyveresektől, a Népvédelmi Egységektől (YPG), amely a közelmúltban átlépett az Eufrátesz folyó nyugati partjára, és ellenőrzése alá vonta Manbídzs városát.

Jön a második fázis?

Dzserablúsz volt az első település, amelyet a szíriai határt augusztus 24-én átlépő török erők elfoglaltak az IÁ-tól. A TRT török állami televízió szerint a mostani csapatmozgás az Eufráteszi Pajzs hadművelet második fázisát jelentheti, mivel a harckocsik Dzserablúsztól 50 kilométerre nyugatra hatoltak be Szíriába. A határátlépés pontjától 30 kilométerre található al-Bab városa, amely az iszlamisták egyik bástyáját jelenti Észak-Szíriában.

Ankara szerint a szombati csapatmozgás a Dzserablúsz és Azáz városok közötti terület terroristáktól való megtisztítását, illetve az SZSZH délre irányuló előretörésének támogatását szolgálja.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) emigráns szervezet szerint az SZSZH-hoz tartozó Hamza Dandár csoport elfoglalta a török határ közelében fekvő Arab Ezza nevű települést és legalább egy másikat is. A török légierő pénteken bombázta Arab Ezza és el-Gundura településeket.

Ahmed Oszman, a szíriai turkománok alkotta Murád Szultán fegyveres csoport ezredese a nap folyamán bejelentette: új hadműveletet indítottak ar-Rajtól keletre a dzsihadisták ellen. Hozzáfűzte: offenzívájukat Törökország támogatja.