Lázár: az EB-döntés megváltoztatásához erő kell, ez csak a választóktól származhat

A következő években is számolni kell a bevándorlás problémájával – Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ezzel indokolta a határvédelem megerősítését a csütörtöki kormányzati sajtótájékoztatón. Beszélt arról is: nem indult kötelezettségszegési eljárást a magyar határzár miatt, bár a kormány nyomás alatt áll. Jövőre új népegészségügyi program indul majd és csökken az államadósság is, mivel a földeladásokból származó bevételt arra fordítja majd a kormányzat – mondta a miniszter.

Erősíteni kell a kerítést 

A tárcavezető a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a magyar-szerb határra tervezett újabb kerítésnek is az a célja, hogy teljes legyen a biztonság. Emellett új rendőröket vesznek fel, és a hadsereget is meg kell erősíteni létszámban, haderőben egyaránt – tette hozzá.

A kormánynak a következő években is számolnia kell a bevándorlás problémájával – folytatta, ezért kell megerősíteni a határon épült kerítést és az élőerős védelmet. Emellett új rendőröket vesznek fel, és a hadsereget is meg kell erősíteni – jelezte.

„A kvóta ellen szavazni nem egyenlő a Fideszre szavazással”

Az október 2-i kvótareferendummal kapcsolatban úgy fogalmazott: ha a magyar választók nem segítenek a kormánynak, akkor nem lesz elég ereje a kötelező betelepítésről szóló európai bizottsági döntés “kivédésére”. Az Európai Bizottság döntésének megváltoztatásához erő kell, ami csak a választóktól származhat – mondta.

Megjegyezte, hogy a kormány tájékoztató kampányából Orbán Viktor miniszterelnök is kiveszi majd a részét.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) Kovács Zoltán kormányszóvivő társaságában érkezik sajtótájékoztatójára az Országházban 2016. szeptember 1-jén. MTI Fotó: Kovács Attila

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) Kovács Zoltán kormányszóvivő társaságában érkezik sajtótájékoztatójára az Országházban 2016. szeptember 1-jén.
MTI Fotó: Kovács Attila

Lázár János szerint a népszavazás bojkottja mellett kampányolók gyáva politikusok, mert nem merik elmondani az álláspontjukat. Az, aki az októberi kvótaellenes népszavazás bojkottjára szólít fel, az a demokrácia ellen mozgósít – üzent egyértelműen.

Arra a felvetésre, hogy Molnár Gyula MSZP-elnök jelezte, készek a kormány kvótaellenes harcát támogatni, Lázár János azt mondta, az MSZP támogatása “nagyon sok”, az erő azonban a választói akaratban van, ezért azt kérte, a szocialisták vizsgálják felül bojkottra felszólító álláspontjukat.

A kvóta ellen szavazni nem egyenlő a Fideszre szavazással – fűzte hozzá.

A V4-ekkel közös az álláspont

A miniszter szólt emellett arról, hogy a szeptember 16-i EU-csúcson – amelyen a kontinens jövőjéről tárgyalnak majd – Magyarország a visegrádi tagállamokkal (V4) közös álláspontot akar képviselni.

A magyar kormány javaslatai közül Lázár János kiemelte a szigorú költségvetési fegyelemre alapozott európai gazdaságpolitikát, valamint azt, hogy a biztonság kérdésének kell az első helyre kerülnie az EU jövőjében. Fontos továbbá, hogy az unió őrizze meg a sikeres politikákat – ilyen például a kohéziós és az agrárpolitika -, és alakítson ki újabbakat, például a digitalizáció területén. Magyarország azt is szorgalmazza, hogy bizonyos kérdések maradjanak nemzeti hatáskörben – sorolta.

Orbán Viktor jövő heti programjáról elmondta: hétfőn Belgrádban tárgyal majd a kormányfő szerb kollégájával, kedden és szerdán Lengyelországban V4-tanácskozáson vesz részt, majd a Fidesz-KDNP szerda este kezdődő évadnyitó frakcióülésére érkezik Balatonfüredre, ahol nyitóelőadást tart. A tanácskozás várható témái között említette a népszavazást, a földárveréseket, a közigazgatás átalakítását és fejlesztéspolitikai kérdéseket.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2016. szeptember 1-jén. Mellette Kovács Zoltán kormányszóvivő. MTI Fotó: Kovács Attila

(MTI/Kovács Attila)

Lázár: ne Berlinből mondják meg, kit kell befogadnunk

Lázár Jánost megkérdezték Angela Merkel német kancellár azon kijelentéséről, amely szerint az “nem fog menni, hogy egyes országok kijelentik: egyáltalán nem akarunk muszlimokat az országunkban”.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ez a nyilatkozat arról szól, hogy a befogadás kötelező, Magyarország szerint viszont nincs szükség bevándorlásra. “Ha valami semmiféleképpen nem megy, az az, hogy Berlinből, pont Berlinből mondják meg, hogy Európának, Magyarországnak, nekünk kiket kell befogadnunk” – fogalmazott.

Közölte továbbá, hogy a kormány támogatja Eörsi Mátyás volt SZDSZ-es képviselő jelölését a Demokráciák Közössége nevű nemzetközi szervezet főtitkári posztjára. Úgy fogalmazott, Eörsi Mátyás volt a legkisebb rossz a jelöltek közül.

A szocialista párthoz köthető diplomáciai kinevezettek ügyében Lázár János azt mondta, a kormány arra törekszik, hogy a legjobbakat bízza meg misszióvezetéssel.

Első a család 

A miniszter kitért arra is, hogy a jövőben módosul majd a szociális igazgatási törvény. Emlékeztetett: az alkotmány értelmében a a gyerekeknek gondoskodniuk kell szüleikről.

Erősítenék az orvosképzést 

A kormány tanácsadó testületet állít fel, amelynek feladata a magyar orvosképzés megerősítéséről szóló fejlesztési program kidolgozása lesz – közölte. Azt mondta, a magyar felsőoktatás legerősebb, legversenyképesebb része az orvosképzés.

Hozzátette: a kormány célja, hogy az orvosegyetemeket megerősítse, ennek érdekében fejlesztési terv készül, amely foglalkozik azzal, mit tanítanak az egyetemek, illetve milyen anyagi és infrastrukturális körülmények között folyik az oktatás.

A miniszter ismertetése szerint a kormány mellett működő tanácsadó testületbe magyar orvosprofesszorokat kérnek fel.
Elmondta azt is, hogy hatezerrel többen jelentkeztek idén felsőoktatásba, mint korábban; 111 ezer jelentkezőből 74 ezret vettek fel, ebből 54 ezren kapnak állami ösztöndíjat. A miniszter szerint a pedagógus-életpálya elindításával függ össze az, hogy idén többen jelentkeztek tanárszakokra. Ismertetése szerint míg 2014-ben 38 ezren jelentkeztek pedagógusnak és 8900 jelentkezőt vettek fel, idén 44 ezren jelentkeztek és 10 ezret vettek fel.

Lázár János azt is kiemelte: olyan szakképzési rendszerre van szükség, amely igazodik a munkaerőpiaci elvárásokhoz, kihívásokhoz. Mert miközben csökken a munkanélküliek száma és nő a foglalkoztatottság, egyre több szakmában lép fel hiány a gazdaságban.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2016. szeptember 1-jén. MTI Fotó: Kovács Attila

(MTI/Kovács Attila)

A földbevétellel csökkentik az államadósságot 

Lázár János bejelentette: az állami földek eladásából származó összeget az államadósság csökkentésére fordítja majd a kormányzat.

A tárcavezető arról is részletesen tájékoztatott, hogy a stratégiai kabinet ülésén áttekintették az Európai Bizottság által Magyarország ellen folytatott 21 – döntően gazdasági jellegű – kötelezettségszegési eljárást.

Ezek között van olyan, amiben Magyarország nyert, például a dohányellátó, de vannak nehéz ügyek is – közölte. Utóbbiakra példa a földügy – folytatta -, amely már bírósági szakban van, az Európai Bizottság ugyanis lehetőséget akar adni arra, hogy korlátozás nélkül szerezhessenek földet Magyarországon külföldiek és jogi személyek, birtokmérethatár pedig ne legyen. Megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy a brüsszeli testület a határzár ügyében nem indított kötelezettségszegési eljárást.

Támogatják a metrófelújítást 

A 3-as metró felújítása elengedhetetlen, ezért a kormány együttműködésre törekszik a fővárossal – húzta alá a miniszter.

Hozzáfűzte azt is, hogy a magyar buszgyártás újraindítása nemzetgazdasági kérdés. Ehhez azonban az önkormányzatoknak lehetőséget kell adniuk a hazai buszgyártóknak. A kormány pénzügyi felelősséget is hajlandó vállalni, hogy ezt elősegítse. Megjegyezte: 5-10 éves időtávban 8-12 ezer busz beszerzésére számít.

A 3-as metró felújításával kapcsolatban megerősítette, hogy a kormány azt szeretné, ha a nemzeti buszgyártás lehetőséget kapna. A kormány tartja a szavát, és szükség szerint helyt áll, ha ez a szempontrendszer többletköltséget okoz – mondta. Hozzátette: lehet, hogy a fővárosnak többe kerülne magyar buszt vásárolni, de a nemzetgazdaságnak végső soron nyereséggel járna.

Kitért arra is, hogy nem a kormányon múlik a munkák kezdete, nincs finanszírozási akadály. Úgy látta ugyanakkor, idén már nem fog elkezdődni az építkezés.

Jelezte azt is, hogy a miniszterelnök pénteken is egyeztet Tarlós István főpolgármesterrel.

A dugódíjjal kapcsolatos kérdésre Lázár János azt mondta: ha a kormány és a főváros közösen tárgyalna az Európai Bizottsággal, akkor rendezhető lenne az ügy úgy, hogy az megérje a kabinetnek és Budapestnek is.

Megújul a Normafa 

Lázár János elmondta, hogy a kormány 4,4 milliárd forintot biztosít a Normafa helyreállításához és hozzájárulnak Varga Imre szobrász alkotásainak méltó elhelyezéséhez is.

A gazdasági kabinet ülésén született döntéseket ismertetve kifejtette: forrásokat hagytak jóvá az Országos Széchényi Könyvtárnak egy tízmilliárdos nagyságrendű programra is.

Értékelik a riói eredményeket

Beszámolt arról is, hogy a kormány meghallgatta Szabó Tünde sportügyi államtitkár beszámolóját a riói olimpiáról. Mint mondta, először a Magyar Olimpiai Bizottságnak, a szakszövetségeknek, a Testnevelési Egyetemnek és az érdekképviseleti szerveknek kell értékelniük az eredményeket.

Hozzátette: a kormány egyeztetést indít 16 szakszövetséggel, hogy milyen további segítséget tudnak nekik nyújtani. A kiemelt sportági szakszövetségek támogatásait növelnie kell a kormánynak – közölte.

A kormány stratégiai kabinetje áttekinti, hogy a 197 járásban milyen a sportinfrastruktúra, és milyen további feladataik vannak.

Lázár János azt mondta, át kell tekinteniük a szabadidősport céljára szolgáló létesítményeket is, valamint a kormánynak az is kiemelt feladata, hogy az utánpótlás-neveléshez szükséges minden támogatást megadjon.

Nem vagyunk eléggé egészségesek 

A kormány új népegészségügyi programot készít. 2017-ben már konkrét program indul, melynek kifutása 5-10 év lesz.

A kórházi kancelláriarendszer esetleges bevezetését firtató kérdésre azt válaszolta: szakmai vita zajlik, a cél egy egységes irányítási rendszer kialakítása. Megjegyezte, a kormánynak tanulnia kell a Klik szervezeti tanulságaiból, vagyis “ha valamit túlzottan centralizálunk, az akár a minőség rovására is mehet”.

Mengyinek magáért kell helyt állnia

Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő ügyében – amelyben az ügyészség kezdeményezte a politikus mentelmi jogának felfüggesztését – a Miniszterelnökség vezetője úgy fogalmazott: a képviselőnek magáért kell helyt állnia, a kormány nem tervezi, hogy helyt áll érte.

Közölte: az Igazságügyi Minisztériumhoz fordulnak Gyömrő újraválasztott polgármesterének az ügyében, a jogalkotó szándéka ugyanis szerintük az volt, hogy akit jogerősen elítélnek, ráadásul adócsalási ügyben, az ne lehessen polgármester Magyarországon.

Változhat az online kasszások köre 

Megvizsgálja a kormány az online pénztárgép használatára kötelezettek körét – jelentette be Lázár János.