Csaknem ötezer cég a feketefoglalkoztatók listáján

A munkavállaló maga is ellenőrizheti, hogy a munkáltatója bejelentette-e, de a leendő üzleti partnerek is fontos adatokat tudhatnak meg az online céginformációs rendszerek segítségével egy-egy vállalkozásokról.

Közel ötezer vállalkozás található a Nemzeti Adó- és Vámhivatal feketefoglalkoztatásról nyilvántartott listáján, mely a szervezet honlapjáról érhető el.

Egy cég, vagy akár magánszemély akkor kerül a NAV listájára, ha az adóhatóság az ellenőrzései során be nem jelentett alkalmazottat talált nála, mondta el a Profit7 című műsorban Kis Péter András, a NAV adószakmai szóvivője.

Ha a munkavállalóban felmerül a gyanú, hogy a munkáltatója nem jelentette be, vagy nem a megfelelő módon foglalkoztatja, maga is ellenőrizheti a jogviszonyt.

A regisztrációt követően az Ügyfélkapun megnézheti, hogy a munkáltatója milyen társadalombiztosítási bejelentést tett róla, ez alapján kiderül, hogy fizeti-e a járulékokat, illetve bejelentette-e.

Kis Péter András azt javasolja, ha a munkavállalóban kétség merül fel, jelezze a munkáltatójának, hiszen lehet, hogy csak adminisztrációs hiba történt. Ha azonban nem történik változás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatain, illetve a Kormányablakok nyugdíjbiztosítási részlegein is érdeklődhetnek a munkavállalók, hogy milyen adatokat jelentett be róluk a munkahelyük.

A munkavállaló ellenőrizheti, hogy a munkáltató, mikortól, milyen FEOR számon, milyen munkaidővel jelentette be, és hogy fennáll-e a biztosítási kötelezettsége. Ha a dolgozó nincs bejelentve, nem jogosult társadalombiztosításra, és nyugdíjba is később mehet, hiszen a szolgálati időbe a feketefoglalkoztatás nem számít bele, magyarázta Pentz Edina, az RSM Hungary Zrt. bérszámfejtési üzletágvezetője.

Nem csak a munkavállalók, de a leendő üzleti partnerek is fontos adatokat tudhatnak meg az online céginformációs rendszerek segítségével egy-egy vállalkozásokról, amelyek egy üzlet megkötése előtt hasznosak lehetnek.

Elérhetők alapcégadatok, beszámolók, létszámadatok és különböző hatósági információk, melyeket az állami intézmények közzétesznek a cégekről. Az egyik legnépszerűbb szolgáltatás a Nemzeti Cégtár ingyenes szolgáltatása.

Ha egy cégnél a hatóság feketén foglalkoztatott munkavállalót talál, bírságot szabhat ki, amelynek mértéke harmincezer forinttól akár húszmillió forintig is terjedhet, ezen kívül a vállalkozás elesik az uniós és a hazai pályázati lehetőségektől, közbeszerzésektől is. Ha egy vállalkozásról kiderül, hogy eljárás indult ellene, az nyomot hagy a céginformációs rendszerekben, ezáltal a cég megítélése széles körben romolhat.

(Címlapkép: illusztráció)