Lánczi: nem érdemes fenyegetni a V4-eket

A Külgazdasági és Külügyminisztérium hétfői, második missziós értekezletén a visegrádi országok (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) külügyminiszterei mondanak beszédet. Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában ezzel kapcsolatban elmondta: bár fordulatra nem lehet számítani az értekezleten, Európa lassan mégis fordul.

Lánczi Tamás szerint az elmúlt 25 évben soha ilyen egységesek és erősek nem voltak a V4-ek országai, mint most. Nem először fordul elő az elmúlt egy évben, hogy a visegrádi országok, köztük Magyarország valamilyen javaslattal áll elő menekültügyi kérdésben, amit először „lesöpörnek az asztalról”, majd mégis „átszivárgott” az uniós jogalkotásba is – fogalmazott.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Robert Fico szlovák, Beata Szydlo lengyel, Bohuslav Sobotka cseh és Orbán Viktor magyar miniszterelnök (b-j) a visegrádi négyek (V4) országai kormányfői találkozója panelbeszélgetése előtt Prágában, a Lobkowitz-palotában 2016. június 8-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Robert Fico szlovák, Beata Szydlo lengyel, Bohuslav Sobotka cseh és Orbán Viktor magyar miniszterelnök. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A szakértő úgy vélte, a V4-ek javaslata meglehetősen „súlyos”, ami az unió alapvető működését érinti és újraszabályozná az európai intézményrendszer, illetve annak szereplőinek hatáskörét. Jelentősen visszaszorítaná az utóbbi években megerősödött Európai Bizottságot, és egy új, közös európai hadsereg felállítását is tartalmazza – tette hozzá.

Lánczi Tamás megjegyezte: a visegrádi országok elemi érdeke, hogy ne változzon az agrárpolitika és ne kurtítsák meg a támogatásaikat sem.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az EU, de főként Németország folyamatosan hátrál és engedményeket tesz Törökországnak. Az EU folyamatosan „lefekszik” a törököknek, és szemet huny az ott zajló események felett, reálpolitikai célokból. Így nehéz Lengyelországon, vagy bármely más V4 tagállamon demokratikus kérdéseket számon kérni – emelte ki.

A szakértő szerint azzal az uniós fenyegetéssel, hogy megvonják a V4 országaitól az uniós támogatásokat, olyan helyzetet teremthetnek, mint ami a Brexithez vezetett. Hiszen ezen államok EU irányába történő szolidaritását nagymértékben a támogatások határozzák meg. Ha ezeket megvonják, ugrásszerűen megnő a kilépéspártiak száma – mondta.

Lánczi Tamás a szeptember 16-án esedékes, pozsonyi EU-csúcstalálkozón nem számít fordulatra, de szerinte az egyre közelebb van, amit az egyes országokban végzett közvélemény-kutatások is egyértelműen jeleznek. Európa szép lassan fordul – húzta alá.