Az év robotja YuMi, az együttműködő gép

YuMit, a világ első együttműködő robotját a kínai Sanghajban rendezett China International Robot Show (CIROS) szakkiállításon 2016 legjobb ipari robotjának választották és Golden Finger díjjal tüntették ki.

Minden legyártott négy robotból egyet Kínában kerül értékesítenek: az ország robotikai piaca világviszonylatban is a legnagyobb növekedést produkálja. A Nemzetközi Robotikai Szövetség (International Federation of Robotics) adatai szerint 2015-ben, Kínában 68 000 robotot adtak el, amely 2014-hez képest 17%-os növekedést jelent.

Yumi robot

Az ABB a YuMi robotmegoldást kifejezetten azzal a céllal fejlesztette ki, hogy az innovatív, új kollaboratív gyártási megoldásoknak – amelyekben a szerelési folyamat során emberek és robotok szoros együttműködésben dolgoznak azonos feladatokon – a fogyasztói elektronika képes legyen megfelelni.

YuMi nemzetközi piaci bevezetésére 2015. április 13-án került sor Németországban, amikor is a világ legnagyobb ipari technológiai vásárának számító Hannover Messe-n debütált a szakmai közönség előtt. Az ABB Kft. YuMit rendezvényen mutatta be a magyar piacon 2015 novemberében. 2016-ban a hazai IPAR NAPJAI kiállításon YuMi elnyerte a Hungexpo Nagydíját.

A Kínai Gépipari Szövetség és a Kínai Robotipari Szövetség égisze alatt szervezett CIROS egyike a világ három legjelentősebb szakkiállításának, amelyek a robottechnológiai újdonságok bemutatására szakosodtak.