Nógrádi: még strandolni sem tudunk együtt

Még a strandokon sem megy a multikulturális együttműködés, hatalmas vita várható a burkiniről – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. Az elemző arról is beszélt, szerinte a német kancellár és a V4-országok vezetőinek varsói találkozóján az álláspontok a kulcskérdésekben nem fognak közeledni.

A német lakosság 6 százaléka ért egyet teljes mértékben Angela Merkel kancellár menekültpolitikájával, 26 százalék pedig elfogadja, vagyis összesen a németek 32 százalék támogatja azt, míg kétharmada ellenzi – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Az elemző szerint a következő tartományi választásokon a kormánypárt CDU újabb vereségeket fog szenvedni, a jövő évi az országos választásokat követően pedig döntő változások várhatók, amikor újra lehet tervezni, hogy az elkövetkező négy évben milyen kormánya legyen Németországnak – tette hozzá.

Maradnak az álláspontok Varsó után is

Az elemző megjegyezte, nyáron a német államfő, a nagy presztízsű Joachim Gauck evangélikus lelkész is elhatárolódott a kancellár politikájától. Merkel Németországon így belül is elszigetelődik, és a külföldi vezetőkkel sem tud egyetértésre jutni. Ez nem sikerült a francia és olasz vezetőkkel , és várhatóan a V4-államokkal sem lesz másképp, akiknek a képviselőivel pénteken Varsóban találkozik a kancellár. Az álláspontok a kulcskérdésekben nem fognak közeledni – mondta Nógrádi György. Megjegyezte, hogy a csehek már előző nap kerek-perec megmondták, hogy nem hajlandók migránsokat befogadni.

Már másképp látják a merényleteket

Nógrádi György arról is beszélt, hogy korábban mindenki, aki számít Németországban, köztük a titkosszolgálati vezetők, azt mondták, a rendőrség és a titkosszolgálat jó munkája valamint a szerencse miatt kerülték el a merényletek a hazájukat. A nem sokkal később egymás után következő terrortámadásokkal azonban ez a korszak véget ért. A merénylőkre eleinte rá akarták bizonyítani, hogy elmebetegek, semmi közük a terrorizmushoz, aztán kiderült, hogy kőkemény terrorcselekményekről van szó – fogalmazott.

A strandokon sem megy a multikulturális együttműködés

A németországi felmérések arról is szólnak, hogy a lakosság 81 százaléka ragaszkodik a burkini, vagyis a nők testét teljesen elfedő ruhadarab tiltásához a strandokon. Erről Franciaországban is heves vita zajlik, az elmúlt időszakban a riviérán és Korzikán is tiltakozott a helyi lakosság a burkini ellen, vagyis a multikulturális együttműködés még a strandokon sem megy – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Az elemző szerint a burkiniről hatalmas vita várható, a francia államtanács ugyanis csütörtökön indított vizsgálatot annak megállapítására, jogszerűek-e a burkini viselésére vonatkozó, legalább tizenöt francia település által bevezetett tilalom. Az érintett helységek, köztük a filmfesztiváljairól ismert Cannes és Nizza azzal indokolta a lépést, hogy a burkini viselése “nem egyezik a Francia Köztársaság értékeivel”. Az államtanács csütörtökön hallgatta meg jogvédő szervezetek beadványát, amelyek amellett érvelnek, hogy a Villeneuve-Loubet-ben bevezetett tiltás jogszerűtlen. Ettől kezdődően 48 órája van a testületnek arra, hogy véleményt alkosson.

Milyen lehet a női fürdőruha?

Manuel Valls francia miniszterelnök védelmébe vette a burkinit betiltó városok vezetőit, és csütörtökön azt mondta a BFM francia hírtelevíziónak, hogy Franciaországban jelenleg “a kultúrák harcát” vívják. Álláspontja szerint a burkini “a nők elnyomását” jelképezi, hozzátette azonban, hogy a hatóságoknak az emberi méltóságra tekintettel kellene betartatniuk a tilalmat.

A marokkói születésű Najat Vallaud-Belkacem közoktatásügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy a vita csak a rasszista retorikát táplálja. Hozzátette, ellenzi a burkini viselését, de nem ért egyet azzal, hogy a tilalom hasznára válna Franciaországnak a szélsőséges iszlamisták elleni harcban. “Nincs kapcsolat az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet merényletei és a női strandruha között” – szögezte le.

A francia fővárosba látogató Sadiq Khan, London polgármestere és Párizs vezetője is bírálta csütörtökön a bevezetett tilalmakat. Úgy vélték, a nőknek azt kellene viselniük a strandon, amit csak akarnak.