Már a gyerekeket is sújtja a 2-es típusú cukorbetegség

Húsz éve még ismeretlen volt, ma már egyre gyakoribb a 2-es típusú cukorbetegség a fiataloknál. Elhízás nélkül ritkán fordul elő, a túlsúlyos gyerekek 1-2 százalékát érinti.

Hosszú évekig rombolhatja a szervezetet a lappangó kamaszkori diabétesz.

Néhány évtizede kizárólag felnőtteket érintett, mára azonban egyre több a fiatal lesz 2-es típusú cukorbeteg – számolt be róla az M1 Minden tudás magazinműsora.

Elhízás nélkül ritkán fordul elő, a túlsúlyos gyerekek 1-2 százaléka lehet érintett. Pontos adat nincs, ugyanis nagyon sokáig rejtve marad a betegség.

Nagy különbség van az 1-es típusú gyerekkori cukorbetegség és a 2-es típusú felnőttkori cukorbetegség között.

Az 1-es típusnál az inzulin teljesen elfogy, és az egekbe tud emelkedni a vércukor, ami utána a beteg sokat iszik, sokat pisil, veszít a súlyából.

A 2-es típusú cukorbetegségre sokszor évekig, akár évtizedekig nem derül fény. De amikor nincs tünet, akkor is jelen van az enyhén emelkedett vércukorszint, ami az ereket károsítja.

Ez a folyamat már gyerekkorban elindulhat és a felnőttkori élettartamot jelentősen megrövidítheti.

A kövér gyerekekre érdemes jobban odafigyelni, ha lassabban gyógyulnak a sebi, gennyes sebek jelennek meg, esetleg romlik a látása, akkor célszerű kivizsgáltatni – mondta el Tóth Heyn Péter, az I. Számú Gyermekgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese.

Ritkán előfordul az is, hogy olyan magas vércukorszint alakul ki egy 2-es típusú cukorbetegnél gyermekkorban, hogy megjelenhetnek azok a tünetek, amelyek az 1-es típusra is jellemzőek.

Ilyenkor úgy indul el a gyerekgyógyász, mintha 1-es típusú lenne, és inzulinkezelést ad.

Ha véletlenül vagy szűrésnél felfedezett 2-es típusú betegségről van szó, akkor a diétán, a mozgásterápián kívül első lépésben nincs semmi feladat, lépcsőzetes a kezelés.

Gyerekkori elhízás. (Fotó: AFP)

Gyerekkori elhízás. (Fotó: AFP)

A diagnózis tudatában kalóriaszegényebb ételeket fogyasztása javasolt, naponta legalább egy órát sportolniuk kell, olyat, ami nem megterhelő.

A diéta alapja a szénhidrát számolás.

Minden esetben nézni kell a termékek összetételét, szénhidrát tartalmát és ki kell számolni, hogy miből mennyit ehet a gyermek – emelte ki Magrik Orsolya dietetikus.

Ha a diétára nem javulnak a beteg értékei, nem csökken a súlya, akkor szükség lehet vércukorszintet csökkentő gyógyszeres kezelésre is.

Az 1-es típusú cukorbetegség 3-5000 gyermeket érint, az elmúlt 25 évben megháromszorozódott a számuk.

A 2-es típusú esetében, mivel rejtve maradhat, nehéz pontos adatot mondani, de több ezeren lehetnek betegek.