Csípj meg! Átverés a nemzeti eledelünk?

Egyre több orvos gondolja úgy, hogy a magyarok feleslegesen sok kalciumot szednek, sok olyan dologra nem jó ugyanis, amire szedjük.

Egyre több orvos gondolja úgy, hogy a magyarok feleslegesen sok kalciumot szednek.

„A kalcium egy elterjedt csodagyógyszer, ami gyakorlatilag mindenre jó. Használják fogzásra, náthára, köhögésre, és leggyakrabban darázscsípésre, allergiára. Ezekre mind teljesen felesleges” – mondta el az M1 Minden Tudás című műsorában Novák Hunor.

Az orvos szerint a jelenség hungarikum, tehát más országban nem tapasztalható, és mikor az orvosok megosztják tapasztalataikat a külföldi kollegákkal, azok értetlenkedve néznek.

Novák Hunor állítása szerint semmiféle tudományos kísérlet nem támasztja alá és az egyetemeken sem tanítják, hogy a kalcium hatásos szer lenne az allergiás tünetekre.

Mivel ezek a betegségek, allergiás tünetek legtöbbször spontán is enyhülnek, megtévesztő, és ezért hiszik sokan hatásosnak a kalciumot – mondta el Novák Hunor.

 

„Volt, hogy egy héten többször is jött olyan édesanya az ügyeletre, aki a gyereke darázscsípését napokig csak kalciummal kezelte, mert azt hitte, hogy ez hatásos” – mesélt egy általános tapasztalatot Novák Hunor.

A szakember szerint ilyenkor a gyerekek szenvednek a tévhit miatt. Valójában a csípésekre nem kalciumot, hanem allergiaellenes szert, antihisztamint érdemes használni – tette hozzá.

De vajon hogyan jutott mégis a köztudatba, hogy a kalcium a jó gyógyszer?

Sebők Szilvia, a Semmelweis Egyetem osztályvezető gyógyszerésze szerint minden egy évszázados kutatással kezdődött.

Még az 1890-es években kezdtek el vele kísérletezni az allergia tüneteit enyhítő szerként, hozzánk az 1900-as évek elején érkezett a módszer.

Azt találták bizonyos kísérletekben, hogy allergiás eredetű asztmákban, ez Amerikában volt a 900-as évek elején, alacsonyabb a magnézium és a kalcium szint – elevenítette fel Sebők Szilvia.

Sokan fogyasztanak kalcium pezsgőtablettát (Forrás: M1/Minden Tudás)

Sokan fogyasztanak kalcium pezsgőtablettát (Forrás: M1/Minden Tudás)

A kutatás rövid idő alatt zsákutcába futott, mert pótolták az ionok hiányát és mégsem változott a betegség lefolyása.

Európában viszont tovább folyt a kutatás, a 30-as években, Németországban allergiás megbetegedésekben használtak kalciumot, gyulladás gátló hatása miatt.

Magyarországon a gyógyszerészek egyik alapművének számító szakkönyvében még a 70-es években is ajánlották allergia ellen a kalciumot.

”Szeretném azt hinni, hogy az orvosok nagy részen nem ír fel kalciumot allergiás tünetekre, még akkor sem, ha azok enyhék. Ugyanis semmiféle valódi bizonyíték nincs arra, hogy a kalcium bármit is érne ilyen esetekben” – mondta el a műsorban Nékám Kristóf, Magyar Allergia Szövetség elnöke.

Más esetekben, csontsűrűség megtartásra, csontritkulása, alacsony kalciumszintre viszont szedhető – tette hozzá.

A kalcium sok mindenre gyógyír, de súlyos allergiás esetekben akár végzetes is lehet, ha csak a ettől vár valaki javulást.