Rekord az Erzsébet-táborokban

Idén minden eddiginél több, 90 ezer gyerek üdülhetett az Erzsébet-táborokban - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a pénteken záruló fonyódligeti Erzsébet-táborban.

Novák Katalin azt mondta: idén 4,4 milliárd forintos költségvetési támogatással valósultak meg a programok, jövőre pedig közel húsz százalékkal több forrást, mintegy 5,2 milliárd forint központi támogatást fordít a gyerekek táboroztatására és egyéb programok lebonyolítására a kormány.

Idén a három Erzsébet-táborban – Zánkán, Fonyódligeten és az erdélyi Ivón – a vakációzó gyerekek kilencven százaléka jelképes, ezerforintos önrész mellett térítésmentesen táborozhatott.

Számukra 73 tematikus tábort, napi többszöri étkezést, kulturális és szabadidős programokat biztosítottak.

A résztvevők között a szervezők tájékoztatása szerint gyermekvédelmi gondoskodásban élő, speciális nevelési igényű, határon túli, fogyatékkal-, veleszületett szív-, illetve reumatikus betegséggel élő, daganatos betegségből gyógyuló, valamint siket- és nagyothalló gyerekek is voltak.

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kiemelte: az Erzsébet-táborok célja, hogy minél több iskolás számára nyújtsanak tartalmas nyaralást úgy, hogy a táboroztatás költségei csak minimálisan terheljék meg a szülők pénztárcáját. Novák Katalin szerint idén is sok esetben olyan gyerekek tudtak eljutni akár a Balaton partjára, akár az ivói táborba, vagy éppen a napközis táborokba, akiknek erre egyébként nem lenne lehetősége.

A napközis táborokat idén a korábbinál nagyobb számban, országosan négyszáz helyszínen hétszáznegyven alkalommal rendeztek – mondta. Ezekben hétfőtől péntekig napközben biztosítottak ellátást és programokat a gyerekeknek.

Hozzátette: tavaly után folytatódott az Erzsébet-program a kárpátaljai gyermekekért pályázat is, amelynek keretében idén kétezer 8-14 év közti fiatal nyaralhatott Erzsébet-táborokban. Számukra a táborozás mellett fővárosi városnézést is szerveztek.

Novák Katalin hangsúlyozta: bár a nyári táborok lezárultak, ősszel osztálykirándulás jellegű táborokat is rendeznek. Az őszi kalandtáborok keretében közel kilencezer gyereknek lesz lehetősége a szünidőt Zánkán vagy Fonyódligeten tölteni az Erzsébet-táborokban.

Az Erzsébet-táborokban az elmúlt öt évben közel négyszázezer gyerek üdülhetett.