Merkel: a kvótákban nincs egyetértés Prága és Berlin között

Prága és Berlin továbbra is eltérően ítélik meg a migránsok kötelező kvóták szerinti elosztását az Európai Unió tagállama között - ismerte el egyaránt Bohuslav Sobotka cseh kormányfő és Angela Merkel német kancellár a csütörtöki prágai tárgyalásaik utáni sajtótájékoztatón.

“A migrációs kérdést illetően nem értünk egyet a menekültek újraelosztásában” – jelentette ki Angela Merkel. Hozzátette: nem zavarja, hogy a témában az EU-ban több vélemény is létezik. “A fontos az, hogy párbeszédet tudunk folytatni a problémáról” – szögezte le a német kancellár, aki néhány órás látogatást tesz csütörtökön délután a cseh fővárosban.

Merkel-ellenes tüntető Prágában Fotó: EPA/FILIP SINGER

Van, amiben egyetértenek

“Több migrációval kapcsolatos problémában hasonló az álláspontunk, elsősorban ami külső schengeni határok védelmét vagy a migráció gyökereinek kezelését érinti. Vannak azonban területek, ahol a véleményünk eltér. Csehország számára elfogadhatatlanok azok a javaslatok, amelyek a menekültek befogadásának rendszerét a kvótákra alapozva megváltoztatnák” – fejtette ki a cseh miniszterelnök.

A V4-4-es találkozón lesz fő téma a migráció

Sobotka és Merkel is azt nyilatkozta, hogy a prágai megbeszélések zömét a kétoldalú témáknak szentelték. A kancellár szerint a migráció a pénteki varsói visegrádi miniszterelnöki csúcstalálkozón lesz központi téma, amelyen személyesen is részt vesz.

“A pénteki visegrádi csúcstalálkozón a migrációra összpontosítjuk figyelmünket, míg a pozsonyi uniós csúcstalálkozón az Európai Unió jövője lesz a téma” – jelentette ki Angela Merkel a sajtótájékoztatón. Meg kell vitatni, hogyan lehet megerősíteni az EU külső és belső biztonságát, hogyan kellene harcolni a migráció ellen és hogyan lehetne a legjobban kezelni a kialakult helyzetet – fejtette ki Merkel. Megjegyezte, hogy a Törökországgal megkötött megállapodás után “csökkent a migrációs nyomás az EU-ra”.

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök (j) és Angela Merkel német kancellár sajtótájékoztatót tart Prágában 2016. augusztus 25-én. (MTI/EPA/Filip Singer)

Nem lát nagy különbséget a német és a visegrádi diplomácia között

A kétoldalú cseh-német kapcsolatokat mindkét fél egybehangzóan nagyon jónak minősítette. “Sok közös érdekünk van. Nem látok lényeges eltérést a visegrádi országok diplomáciája, illetve a német vagy a francia diplomácia között” – vélekedett Angela Merkel.

A német kancellárt, aki négy év után látogatott el újra Prágába, délután fogadja Milos Zeman cseh államfő is. A hivatalos közlemény szerint a megbeszélés fő témája Európa jövője és a migránsválság lesz. Milos Zeman eltérően Angela Merkeltől határozott ellenzője a muszlim migránsok befogadásának Európában.