Az ombudsmani törvénymódosítási kezdeményezések harmadát elutasítják

Az ombudsman által kezdeményezett törvénymódosítások csaknem egyharmadát elutasítja a kormányzat - írta szerdán a Magyar Nemzet.

A lappal Székely László, az alapvető jogok biztosa azt közölte, hogy 2015-ben 140 jelentést adott ki, amelyek közül mintegy ötven ügyben kezdeményezte valamelyik jogszabály módosítását, vagy a jogi környezet áttekintését.

A javaslatok közel kétharmadát fogadta el a jogalkotó, a többi esetben nem értettek egyet a felek. Ebben az esetben hiába szólítja fel törvényalkotásra az ombudsman az illetékes szakminisztériumot, a tárca nem teljesíti a kérést – olvasható a lapban.

Székely László a Magyar Nemzetnek küldött összefoglalójában azt írta, nem történt előrelépés a szociális intézményekben a szakápolási rendszer szabályainak módosításában, a védőnői szolgáltatás igénybevételének ügyében, és a nevelőszülői hálózatokban a pszichológus alkalmazásának szabályozásában sem.

Ugyanakkor több fontos módosítás is született az alapvető jogok biztosa kezdeményezésére: kikerült a munka törvénykönyvéből az a szabály, amely nem minősítette munkában töltött időnek a harminc napot meghaladó keresőképtelenségi időszakot, és lehetővé vált, hogy álláskeresőként nyilvántartásba vegyenek cselekvőképtelen és a cselekvőképességében a munkaviszonnyal összefüggő ügycsoportban részlegesen korlátozott személy. Szintén az ombudsman jelentésének nyomán csoportosított át a kormány a fővárosi Merényi Gusztáv Kórház pszichiátriai osztályának felújítására 40 millió forintot – olvasható a lapban.