Merkel szerint helyes döntés volt a menekültek beengedése Magyarországról

A menekültek beutazásának engedélyezése Magyarországról Németországba "szükséges és helyes" döntés volt - mondta Angela Merkel német kancellár egy keddi lapinterjúban.

A kancellár a Ruhr Nachrichten című német lapban megjelent interjúban nemmel válaszolt arra a kérdésre, hiba volt-e a Magyarországon elindult menekültek beengedéséről tavaly szeptember 5-re virradóra hozott döntés, és kiemelte: figyelembe kell venni, hogy a korábban kibontakozott fejlemények révén augusztusban és szeptemberben kiéleződött a helyzet, hiszen egyre többen keltek át gyalog Magyarországról Ausztriába, és “Budapesten súlyos humanitárius szükséghelyzet” alakult ki.

Angela Merkel német kancellár (MTI/EPA/Cesare Abbate)

A menekültek beutazásának engedélyezése Magyarországról Németországba “szükséges és helyes” döntés volt – tette hozzá Angela Merkel.

Mint mondta, “ezeknek az embereknek a túlnyomó többsége a háború és a terror elől menekült hozzánk Szíriából és Irakból”, és “humanitárius kötelességünk volt segíteni és ellátni őket”.

A Németországba érkező menekültek számának “tartós csökkentéséhez” a Törökországgal folytatott együttműködésre is szükség volt, “erre már (tavaly) augusztusban nyilvánosan rámutattam” – jegyezte meg a kancellár.

Az Ankarával ősszel kezdett együttműködés kedvező hatású volt, hiszen már decemberben jelentős mértékben csökkent az érkezők száma, a Törökországban élő menekültek ellátása pedig javult – mondta.

Kiemelte: a kormány “nagy feladatoknak állt neki”, hogy ne ismétlődjék meg a tavalyi helyzet. Először is fel kell számolni a “bűnöző embercsempészek” üzleti modelljét, másodszor “meg kell tanulnunk jobban védeni és ellenőrizni európai külső határainkat”, harmadikként pedig többet kell tenni a menekülésre kényszerítő okok megszüntetéséért, hogy az emberek ne vágjanak neki a veszélyes útnak.

Az előrelépés mindhárom területen jelentős, de még sok munka van hátra. Ez vonatkozik mindazok integrációjára is, akik tartósan Németországban maradhatnak. “Továbbra is az a meggyőződésem, hogy sikerülni fog” (wir schaffen das) – mondta Angela Merkel.

Hozzátette: az uniós tagországok egyetértenek abban, hogy szükség van a külső határok védelmére, és ebben fontos elem egy megerősített határ-, és partvédelmi ügynökség kiépítése. Ugyanakkor a határvédelem tengeri határ esetén nem lehetséges a túlparton fekvő országgal folytatott együttműködés nélkül.

Az EU-Törökország megállapodásnak az az alapja, hogy visszaküldik az Égei-tengeren illegálisan érkező menekülteket Törökországba, ahol a nemzetközi menekültügyi előírásoknak megfelelően bánnak velük, cserébe az EU pénzügyi segítséget ad a menekültek ellátásához, és “megnyit legális migrációs lehetőségeket”.

Földközi-tenger, 2016. augusztus 19. Az olasz vöröskereszt által 2016. augusztus 19-én közreadott képen Olaszországba igyekvő illegális bevándorlók süllyedő gumicsónakban, mielőtt kimentik őket a Földközi-tengeren 2016. augusztus 18-án. Egy másik csónak elsüllyedése miatt öt migráns életét vesztette a tengeren, úton az olasz partok felé. (MTI/AP/Olasz vöröskereszt/Yara Nardi)

Hasonló megállapodásokat kell majd kötni más országokkal is, például észak-afrikai államokkal, hogy az EU jobban tudja ellenőrizni a Földközi-tengeri menekülési útvonalakat – mondta a német kancellár.

Az ilyen megállapodások a menekülő emberek érdekeit is szolgálják, jobb nekik, ha hazájuk közelében maradhatnak, ahol “alacsonyabbak a kulturális és nyelvi korlátok” – tette hozzá Angela Merkel, kiemelve, hogy az EU-Törökország megállapodás “továbbra is helyes”, és mindenkinek dolgoznia kellene azért, hogy fennmaradjon.

A kancellár az interjúban a többi között a közbiztonság erősítését célzó kormányzati és tartományi erőfeszítésekről is beszélt. Hangsúlyozta: az államnak az a feladata, hogy megtegyen mindent az emberek biztonságáért, ami csak emberileg lehetséges. A tettes rasszista, idegenellenes nézeteinek tulajdonított “müncheni ámokfutás is megmutatta, hogy nem egyedül az iszlamista terrorizmus elleni harcról van szó” – mondta.

Arra a kérdésre, mennyire aggódik amiatt, hogy behurcolják Németországba a törökországi belső konfliktusokat, Angela Merkel kiemelte, hogy a vélemény és a gyülekezés szabadsága az ország valamennyi lakosát megilleti, de a nézeteltéréseket természetesen békésen kell rendezni. Hozzátette: elvárja a régen Németországban élő török származású emberektől, hogy “nagymértékű lojalitással” viszonyuljanak Németországhoz. A kormányzat a hűségért cserébe igyekszik meghallgatni és megérteni őket, és szoros kapcsolatot ápol a bevándorlók szervezeteivel.