Megmutatjuk, mit tegyen, ha csődöt mond a Windows 10

Számos számítógépen elhasalt a Windows 10 Évfordulós frissítése: beszámoltak adatok, partíciók vesztéséről is. Egyszerű és biztos módszert mutatunk a telepítéshez.

Az Évfordulós frissítés több izgalmas újdonságot hoz ajándékba, ez a Windows 10 Első Nagy Ráncfelvarrása. Az update opcióra kattintva azonban a felhasználó gyakran csak a szokásos szűkszavú hibaüzenetetek egyikét kapja, többnyire a 0×80004005-ös hibakódot.

A 0×80004005-ös különösen dühítő, részben mert senki sem így képzel el egy ajándékot, részben pedig azért, mert túl nagy választékot lelünk a weben a probléma orvoslására.

Aki végigpróbál néhányat a leginkább parancssorból végrehajtható, vagy a regisztrációs adatbázisban turkáló módszerek közül, a sokadik sikertelen nekirugaszkodás után könnyen feladja frissítési ambícióit. Holott félő, hogy az Évfordulós frissítés kihagyásával majd a többi update is elmarad a gépről.

Ha többször hiába kattintottunk az Update gombra, s mindig a 0×80004005-ös hibakóddal szembesültünk, érdemes mással próbálkozni.

Mindenekelőtt, mint bármilyen nagyobb frissítéskor, most is indokolt Paragon szoftverrel, vagy más, teljes rendszermentést készítő programmal az egész Windows partíciót helyreállítani képes biztonsági mentést készíteni.

Ezután a Settings/Update lapon tekintsünk kicsit lejjebb, s megpillanthatjuk a „Learn more” opciót.

learn more

Szerencsétlen elnevezés, mert korántsem pusztán információt kapunk itt. Senki sem hinné, de kattintva egy Microsoft Support oldalra kerülünk. Itt ékeskedik a „Get the Anniversary Update now” gomb: erre kattintva frissítés kezelőhöz jutunk, amely a gépünk felismerése után már magyarul, pontosabban a jelenlegi rendszerünk nyelvén szól hozzánk.

Anniversary

Ellentétben a beépítettel, ez simán letölti az Évfordulós frissítést. Hatalmas frissítés, a – halasztható – telepítés közel 90 percig tart. Közben a számítógép használhatatlan, többször újraindul, de végeztével egy számos pontján megújult, felhasználói felületében is frissített Windows 10-et kapunk. A gyakorlatilag újratelepített rendszer sok esetben még valamivel gyorsabban is fut.