Ezért nem lesz Kanadában burkini-tilalom

Hallani sem akar a burkini betiltásáról Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, aki a francia parti fürdőzős incidenseket követő szabályozást követően azt hangsúlyozta, hogy a tolerancia hirdetése nem összeegyeztethető az egyéni jogok korlátozásával.

A kanadai miniszterelnök az egyéni jogok és a szabadság mellett érvelt, mikor a Franciaországban futótűzként terjedő burkini-tilalom bevezetésének lehetőségéről tárgyalt kormányának minisztereivel.

Trudeau elvetette a burkini-tilalom ötletét: “Kanadában az elfogadásnak, a nyitottságnak, a barátságnak és a megértésnek van helye. A törvényalkotásban az a fontos, hogy milyen irányt jelölünk ki a sokszínű és gazdag közösségeink jövőjeként” – mondta.

A képen egy félmeztelen kanadai humorista trollkodik a miniszterelnök képén (Forrás: Twitter)

A képen egy félmeztelen kanadai humorista trollkodik a miniszterelnök képén (Forrás: Twitter)

Ám Quebeci tartományban nem értenek egyet a vezető toleráns jövőképével: a 15 francia várost követve itt is az iszlám fürdőruha betiltására tettek javaslatot, melyet a miniszterelnök helyből elutasított.

A francia Riviérán a nizzai támadások után terjedt el a burkini-tilalom, a helyi polgármesterek szerint az iszlám öltözék betiltásával sok nyilvános zavargást megelőzhetnének és csökkentenék a muszlim lakosság elleni ellenérzések elharapózását. Trudeau viszont fontosabbnak tartja az egyéni jogok és döntések tiszteletben tartását, melyeket a társadalmi párbeszéd fundamentumaként szeretné kezelni.

“Mások elfogadása éppen azt jelenti, hogy elismerjük azokat a jogaikat, melyekkel nem ártanak senkinek és nem zavarják meg a közrendet” – mondta kioktató stílusban a tilalmat bevezető vagy bevezetni készülő városok vezetőségéről.