Migránscserét akar Merkel Észak-Afrikával

Angela Merkel német kancellár arra szólította fel kedden az uniós vezetőket, hogy segítsenek egy Törökországhoz hasonló migráns-csereprogram létrehozásában az észak-afrikai országokkal az Európát ellepő migránsáradat megfékezésére.

Az EU-török alku fejében a törökök azt kérték, hogy az Európai Unió törölje el az uniós vízumkötelezettségüket, cserébe pedig felajánlották, hogy visszafogadják az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét. Az EU-nak viszont minden egyes visszaküldött szír állampolgárért be kellett fogadnia egy szír menekültet a törökországi táborokból – írja a The Local.

A Mediterrán útvonal megszüntetéséhez viszont nem elegendő csupán Törökországgal egyezkedni, ezért a német kancellár úgy döntött, ideje kiterjeszteni az alkut más államokra is.

Afrikai menekültek gumicsónakon a Földközi-tengeren. MTI/EPA Fotó

Afrikai menekültek gumicsónakon a Földközi-tengeren. MTI/EPA Fotó

“Hasonló egyezséget kell kötni más országokkal is, például az észak-afrikai partvidéken. Csak így tudjuk ellenőrizni a Földközi-tenger menekült-útvonalait” – mondta a Neue Passauer Zeitung német napilapnak.

“Egy ilyen egyezmény csak a menekültek javára válhat” – szögezte le, és emlékeztetett, hogy életveszélyes kockázatokkal jár a Mediterrán átszelése az embercsempészek hajóin, akik legtöbbször minden vagyonuktól megfosztják “utasaikat”.

A Törökországgal kötött egyezményt helyes döntésnek nevezte, véleménye szerint a Görögországból visszaküldött menekültek Törökországban közelebb lehetnek szülőföldjükhöz, így kulturális és nyelvi akadályokba sem ütközhetnek.

A kancellár szerint még sokat kell dolgozniuk az uniós vezetőknek a megállapodás feltételeinek betartásán, ám félő, hogy az ankarai puccs miatt kialakuló belviszályok már így is alaposan megrengették a török kormány stabilitását.