A NAV készül a nemzetközi könyvelési rendszerre való átállásra

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) már elkészültek azok a bizonylatok, amelyek a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) alapján készített mérlegek utáni adóbevallásra alkalmasak, emellett a hatóság megkezdte belső rendszerének átalakítását és a célirányos szakemberképzést is - olvasható a Világgazdaság hétfői számában.

A lap felidézte: az Országgyűlés által elfogadott törvénymódosítás szerint a tőzsdei cégeknek és a bankoknak 2018 január elsejétől kötelező áttérni az IFRS-rendszerre, de önkéntes alapon már jövő évtől is átállhatnak. A lehetőség minden olyan vállalatnak adott, amelynél a társaság anyavállalata az IFRS szerint készíti el a maga konszolidált kimutatását.

Forrás: Shutterstock

Forrás: Shutterstock

A NAV arra vonatkozóan nem közölt pontos információt, hogy hány korai áttérő vállalkozásra számít, ugyanakkor tudatta, hogy a 2017-től IFRS-alapú adózásra átállók idén szeptember 30-ig kötelesek bejelenteni a szándékot.

Az új szabály célja a Magyarországon működő vállalkozások versenyképességének javítása és az adminisztrációs terhek csökkentése, mivel megszűnik a duplikált könyvvezetés. Emellett az adóhatóság szerint az IFRS egyedi beszámolási célú bevezetése javítja a hazai vállalkozások számviteli beszámolóinak átláthatóságát és biztosítja a releváns üzleti információk összehasonlíthatóságát is.