Elszállt árak várják az albérletet kereső diákokat

Alig három hete több ezer diák izgulhatta végig, hogy sikerült-e felsőoktatási felvételije. Miután kiderültek a ponthatárok és a diákok megtudták, melyik egyetemre vagy főiskolára jutottak be, megkezdődött az albérletvadászat. A fiataloknak konkrét elképzelésük volt arról, hogy hol szeretnének lakni. Az árak azonban keresztülhúzhatják számításaikat. Budapest belvárosában egy 50 négyzetméteres lakás átlagos bérleti díja akár 200 ezer forint is lehet.

A diákok leginkább olyan lakást keresnek, ami közel van az egyetemekhez, illetve jó tömegközlekedési ponton vannak. Bútorozott és bútorozatlan lakást egyaránt keresnek, ám a gépesítés lényeges szempont – mondta el az M1 Iskolapad című műsorában Kovács Ildikó, a Student Housing Budapest irodavezetője.

Az ingatlaniroda kifejezetten diákoknak kínál kiadó lakásokat a IX. kerületben és környékén. Náluk egy csaknem 50 négyzetméteres lakás bérleti díja havi 120 ezer forint rezsi nélkül.

Pesten 200 ezer is lehet az albérlet

Az árak ugyanakkor nagyban függnek a lakás méretétől és attól, hogy hol található. Míg a főváros központjában a négyzetméterár elérheti a 3500-4000 forintot, addig a peremkerületekben ez csaknem a fele.

Ennek alapján Budapest belvárosában egy 50 négyzetméteres lakás átlagos bérleti díja akár 200 ezer forint is lehet, egy ugyanekkora ingatlant a 7. kerületben 110 ezer forintért adnak ki.

Olcsóbb az albérlet a vidéki városokban, Győrött, Pécsett és Debrecenben alig 1500 forintot kérnek négyzetméterenként.

Győrött már 78 ezer, Debrecenben 72 ezer, Pécsett pedig 71 ezer forintért bérelhetünk egy hasonló lakást.

Egy év alatt harmadával drágultak az albérletek

Az albérletárak az elmúlt években emelkedtek meg ennyire. Mára csaknem 20-40 százalékkal kell többet fizetniük a diákoknak a kiadó lakásokért, mint tavaly. Ennek részben az az oka, hogy a munkalehetőségek miatt egyre többen költöznek a nagyobb városokba.

Anyagilag jobban jár az, akit kollégiumba vesznek fel. Ez jóval olcsóbb, a szobák díjai havi 9 és 22 ezer forint között mozognak, felsőoktatási intézménytől függően.