Irány a teljes foglalkoztatottság

A gazdaság további élénkítését célzó összetett intézkedéssorozaton dolgozik a Nemzetgazdasági Minisztérium - írja a Magyar Idők. A nemzetgazdasági miniszter a lapnak elmondta: az előkészítő munkákkal feltehetően szeptemberben elkészülhetnek, utána kerülhet az intézkedéscsomag a kormány, illetve az Országgyűlés elé. Varga Mihály hangsúlyozta: a cél az, hogy Magyarország gazdasága a következő években legalább 3-5 százalék közötti növekedést mutasson fel, ehhez azonban a munkanélküliség további mérséklésére, a munkaerőhiány enyhítésére, több iparág, így például a gyógyszeripar, a vegyipar, a zöldenergia-ipar és a turizmus fejlesztésére van szükség. Ha ezt elérnénk, lényegében teljes foglalkoztatásról beszélhetnénk Magyarországon - tette hozzá Varga Mihály.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a lapnak elmondta: az előkészítő munkákkal feltehetően szeptemberben elkészülhetnek, utána kerülhet az intézkedéscsomag a kormány, illetve ha szükséges, az Országgyűlés elé.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A miniszter kiemelte: az a cél, hogy Magyarország gazdasága a következő években legalább 3-5 százalék közötti növekedést mutasson fel, ehhez azonban több területen is segítő intézkedésekre van szükség van, tenni kell például a hazai munkanélküliség további mérsékléséért, a jelenlegi öt százalék körüli szintet háromszázalékosra kell leszorítani.

Ha ezt elérnénk, lényegében teljes foglalkoztatásról beszélhetnénk Magyarországon – mondta Varga Mihály, aki szerint ezzel párhuzamosan enyhíteni kell a munkaerőhiányt például a foglalkoztatást segítő intézkedésekkel és átképzési programok indításával. A kitörés lehetőségével kecsegtető iparágak – például a gyógyszeripar, a vegyipar, a zöldenergia-ipar és a turizmus – fejlesztése sem maradhat el.