Többet ér, mint a Pokemon Go

Ha az év legnépszerűbb appja a Pokémon Go, akkor a legjobb fejlesztése egy másik nyári újdonság lehet, a Prisma. És nem csak a The Verge szerint.

Felsőfokon zengi a Prisma dicséretét a TechCrunch, a The Guardian, a Mashable, a Bloomberg, a The Next Web is.

Mi a Prisma? A szoftver Androidra vagy iOS-re ingyenesen letölthető. Bármelyik éppen készülő, vagy régebben exponált fotónkat, netán annak tetszőleges részletét betölthetjük az appba, s művészeti alkotást generál belőle.

Mondhatnánk, sok ilyen alkalmazás van, ami festménnyé alakítja a képet. A Prisma azonban egyfajta neurális hálón, egy távoli szerveren működő mesterséges intelligencia segítségével alakítja ki – mondhatni gondolja újra a képeket, nagy mesterek, Picasso, Mondriani, Munch modorából merítve. A dolog lényegéből adódóan természetesen mobilinternetre, vagy wifi kapcsolatra van szükség a használatához.

Prisma

Játék, de mókás játék.

Némi árnyoldala a megoldásnak, hogy a képünket egy szerveren tárolják. Nem lenne meglepő, ha névtelenül megosztanák az adatainkat marketing cégekkel: aki aggódik magánéletének védelme miatt, bármilyen képet azért ne töltsön fel a szolgáltatásba.

Igaz, ilyen fenntartásaink gyakorlatilag szinte bármelyik webes szolgáltatással kapcsolatban megfogalmazódhatnak.