Nógrádi: meg kell vizsgálni a német kettős állampolgárok lojalitását

Nógrádi György szerint kemény, de több szempontból érthető a németek új intézkedési csomagja. A szakértő szerint szükség lesz a németországi kettős állampolgárok egy részének azonnali kitoloncolására.

Terrorellenes intézkedési csomagot készít a német szövetségi kormány az utóbbi hetek támadásai nyomán. Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter várhatóan csütörtökön ismerteti A biztonság erősítése Németországban című programot.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta, hogy Európa bármit is tesz, cselekvése már megkésett.

 

A német intézkedési csomagról megjegyezte, hogy rendkívül érdekes. Nógrádi György elmondta, hogy a német belügyminiszter összehívta a tartományi belügyminiszterek közül a jobboldali CDU/CSU pártszövetség tagjait és kidolgoztak egy tervezetet arról, hogy miként kell fellépni a migráns kérdésben a terrorizmus ellen.

Ansbach, 2016. július 25. Rendőrök egy halottszállító autó mellett a robbanás helyszínén a bajorországi Ansbachban 2016. július 25-én, miután előző este egy szíriai férfi felrobbantotta magát egy szabadtéri, zenei fesztivál közelében. A merénylet egyetlen halálos áldozata maga a támadó, további tizenketten pedig megsebesültek, hárman közülük súlyosan. A fesztivál résztvevőit evakuálták.  (MTI/EPA/Daniel Karmann)

Korábbi felvételek. (MTI/EPA/Daniel Karmann)

A biztonságpolitikai szakértő szerint a tervezet rengeteg új elemet tartalmaz. Ilyen többek között az is, hogy a német rendőrség létszámát 15 ezer fővel emelnék meg. Szerepel benne az orvosi titoktartási kötelezettség lazítása is, a továbbiakban kötelességük lenne jelenteni, ha tudomásukra jut, hogy páciensük terrorcselekmény elkövetését tervezi. Nógrádi György megjegyezte, ilyen a II. világháború óta nem volt Németországban. Hozzátette, az orvosi kamara kikelt a tervezet ezen pontja ellen.

A tervezetben szerepel még a burka viseletének betiltása, a digitális kommunikáció megfigyelése, lehallgatása és új technológiák kidolgozása, a gyorsabb és szigorúbb kitoloncolás, valamint az is, hogy meg kell vizsgálni a kettős állampolgárok lojalitását. Az SPD ez utóbbi ellen felszólalt, ilyet nem lehet szerintük, Nógrádi György szerint viszont szükség van rá.

A szakértő úgy véli pozitívan fogadják majd a német polgárok a tervezetet, mert „elegük van abból, hogy egy hét alatt négy merénylet történik”.

Megjegyezte, Németország EU és NATO tagállam, aktívan részt vesz az IÁ elleni harcban, nincsenek schengeni belső határai, így a terroristák szabadon mozoghatnak. A nizzai, párizsi és brüsszeli merényletek azt mutatják, hogy Európában bárhol számíthatunk terrorcselekményre – tett hozzá. Ezért a németek keményebb fellépést követelnek – mondta.

Kiemelte, hogy a német rendőrszakszervezet még csak most mondta ki először – amit hazánk már évekkel ezelőtt megtett – hogy a migránsokkal terroristák is érkeztek Európába.

Nógrádi György szerint nevetséges, hogy a németországi imámok döntő részsét a török kormány nevezi ki. „Biztonság nélkül nincs szabadság” – hívta fel a figyelmet a németek mondatára.

Németországban új helyzet van – mondta. Belpolitikai vitákat fog gerjeszteni a kettős állampolgárok felülvizsgálata és egy részének azonnali kitoloncolása. Erre azonban szükség van a biztonságpolitikai szakértő szerint

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy Merkelnél rendkívül óvatos visszalépéseket tapasztalni, hiszen népszerűsége a német történelem mélypontjára süllyedt, holott 8 évig sikeres kancellár volt. A migráns kérdésben stratégiai hibák sorozatát követte el – fűzte hozzá.