Kósa: marad a vasárnapi nyitvatartás

A Fidesz ősszel a parlament elé terjeszti a kiskereskedelmi munkavégzésre vonatkozó szabályozást. Kósa Lajos, a kormánypárt frakcióvezetője a Kossuth rádióban elmondta: az indítvány nem érinti a boltok vasárnapi nyitvatartását, a cél, hogy a vasárnapi munkavégzés szabályozott keretek között történjen, és a mintegy 240 ezer kiskereskedelemben dolgozó ne kerüljön rosszabb helyzetbe. A javaslatok között szerepel, hogy a munkavállalóknak legalább két teljes szabad hétvégéjük legyen, és hogy rögzítsék a nemzeti ünnepek, munkaszüneti napok szabályozását.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta, hogy a szocialisták követelésének megfelelően a vasárnapi munkavégzésről szóló jogszabály teljes visszavonásával megszűnt más, olyan szabályozás is, ami a munkavállalókat védte a vasárnapi munkavégzés alatt.

 

Fontos meghatározni, hogy évente hány hétvégét lehet munkával tölteni, vagy melyek azok a napok, amikor egyáltalán nem lehet a boltoknak nyitva tartani – tette hozzá a frakcióvezető, kiemelve, hogy ebben egyetértés van a pártok között.

Budapest, 2016. július 20. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatója az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülése után 2016. július 20-án. A Liget-projekt kapcsán ellenzéki képviselők kezdeményezték a rendkívüli vitanapot, de határozatképtelenség miatt berekesztették. MTI Fotó: Kovács Tamás

Kósa Lajos MTI Fotó: Kovács Tamás

Reagálva a szocialisták állításaira, kihangsúlyozta a beterjesztés nem jelenti, azt, hogy veszélyben lenne a vasárnapi nyitvatartás. Az emberek számára fontos volt, hogy a boltok a hét utolsó napján is nyitva tartsanak, de figyelni kell azokra a munkavállalókra, akik vasárnaponként a munkát elvégzik – tette hozzá.

Kósa Lajos a műsorban felhívta arra is a figyelmet, hogy a kereskedelemben dolgozók részére is legyen legalább két szabad hétvége, hogy „normálisan tudják a családi életüket szervezni”.

Elmondta, hogy módosítani, javítani kell a szabályozást és be kell iktatni az ellenőrzést is a rendszerbe, hogy a vasárnap is dolgozó 200-240 ezer ember ne kerüljön a szükségesnél rosszabb helyzetbe.

Jelenleg is folynak a dolgozói érdekképviseletekkel a tárgyalások és többféle javaslat is van az asztalon. Megjegyezte, hogy a munkaadók és a munkavállalók érdekképviseletei eltérő állásponton vannak. A Fidesz frakcióvezetője szerint súlyozni kell, hogy melyiknek mennyire fontos a véleménye.

Az orosz-török találkozóval kapcsolatban, kérdésre válaszolva elmondta, hogy az egész migrációs válságban Törökország kulcsszerepet játszik és az EU tehetetlen, „tesze-tosza”politikája miatt a görögök tehetetlenül nézik. hogy ontják a migránsokat Törökországból a hazájukba. Az unió nem nyújt segítséget Görögországnak, nem képes határait megvédeni. Erre csupán Magyarország képes – tette hozzá Kósa Lajos a Kossuth Rádióban.