Földi: sokkal durvább támadások jönnek

Ez még csak a kezdet, egyelőre nem az Iszlám Állam katonái támadnak Európában, de az egyértelmű, hogy háború zajlik a nyugati világ ellen. Aki ebben a helyzetben nem védekezik, hanem politikai haszonszerzésre törekszik, hazaárulást, háborús bűnt követ el – mondja a titkosszolgálati szakértő.

Ma még nem az Iszlám Állam katonái támadnak Európára, bár jelenleg özönlenek Európába, amely a mai napig nem zárta le a határait. Ők egy következő szakaszban, sokkal szervezettebben, durvábban és komolyabb problémát okozva fognak akcióba lépni – mondta a 180 percben Földi László, a polgári titkosszolgálatok volt műveleti igazgatója.

Brüsszel, 2016. augusztus 7. Rendőrök lezárják a miniszterelnöki hivatal felé vezető utcát Brüsszelben 2016. augusztus 7-én. Előző nap a belgiumi Charleroi város rendőrségének épülete előtt egy arabul kiabáló férfi bozótvágó késsel két rendőrnőt megsebesített. A támadó Allah Akbar! (Allah hatalmas!) kiáltást hallatva rontott rá áldozataira és az egyik rendőrnő arcán mély vágásokat ejtett, mielőtt lelőtték. (MTI/AP/Virginia Mayo)

„A gond az eszmeiség megérkezése”

A szakértő szerint egyelőre az Iszlám Állam eszméjének megjelentését láthatjuk, az utóbbi napok, hetek merényleteiben iszlám gyökerű emberek a frusztráltságukat, kivetettségüket élik meg aktív módon, a terrorszervezet propagandájának hatására is. Ők azonban nem a terrorszervezet katonái, nem kapnak tőle parancsot, hogy papokat vagy rendőröket támadjanak – hangsúlyozta.

Földi László szerint a probléma nem az, hogy az Iszlám Állam konkrét katonai lépéseit, merényletsorozatait ki lehet-e védeni, mert az európai titkosszolgálatok be tudnak épülni a soraikba, és meg tudják előzni a támadásokat. A gond az eszmeiség megérkezése, amit viszont már nehezebb felügyelet alatt tartani, és kiszámíthatatlanná teszi az erőszakot.

Jelenleg háború zajlik, amelynek része az ellenséges hátország stabilitásának megbolygatása, rendetlenség okozása. A védelem meggyengítésével odajutunk, hogy nem csak a már Európában élő frusztrált második, harmadik generációs bevándorló gyökerű emberek követnek el támadásokat „elborult aggyal”, hanem az idecsalt, becsapott emberek tömege fog radikalizálódni egy idő után. Innentől kezdve nagy baj lesz, mert a saját szűk környezetüket próbálják majd támadni, hogy kiéljék a frusztráltságból, csalódottságból adódó agressziójukat. Ez ellen pedig gyakorlatilag nem lehet védekezni – mondta a szakértő a Kossuth Rádió műsorában.

Ugyanabba az iskolába jártak

A titkosszolgálati szakértő hangsúlyozta, most már nem spekulálni kellene arról, hogy az Iszlám Állam szervezett támadást vezet-e a nyugati világ ellen, hanem tényként elfogadni. „Könyörgöm, mikor jövünk már le a földre?” – fogalmazott. Az Iszlám Államnak – amely egyébként bonyolult jelenség, nem tekinthető homogén egységnek – profi katonatisztek, operatív tisztek a vezetői, akik ugyanazt az iskolát végezték, mint az európai vagy amerikai szakemberek. A terrorszervezetnél tehát pontosan tudják, hogyan kell befolyásolási akciókat csinálni, stratégiát alkotni, és arra taktikát építeni. A titkosszolgálat lényege, hogy az általa képviselt erő mindenhol ott legyen, ahol csak tud, nem feltétlenül azért, hogy ma kövessen el valamit, hanem hogy pozíciót szerezzen, és a jövőben támadni tudjon.

Ha egyértelmű, hogy a nyugati világot megtámadták, akkor nem spekulálni kell vagy rövid távú politikai haszonra törekedni, mert utóbbi kimeríti a hazaárulás vagy a háborús bűn fogalmát. Ilyen esetben csak egyetlen válasz lehet, védekezni mindenáron.

Földi szerint se munkaerőnek, se szavazóknak nem lesznek jók a bevándorlók

Földi László szerint az az elképzelés, hogy ezeket a tömegeket, mint olcsó munkaerőt majd integrálja az európai munakerőpiac, butaság. A leszármazottaikból talán lehet majd megfelelő munkaerő, de a kulturális különbségek akkor is meghatározók lesznek a zsidó-keresztény és a nagyon tudatos és agresszív iszlám világ között. Ezt a helyzetet nem lehet feloldani – tette hozzá. Az is tévedés, hogy a beáramló tömeg majd arra szavaz, aki kiáll mellette. A kritikus tömeg elérését követően ugyanis megalakulnak majd az iszlám pártok Európában, és a betelepültek ezeket választják majd, nem a jobb és baloldali pártokat – nem így fogják fel a világot – mondta. Itt mindenki veszíteni fog – hangsúlyozta.