Egyszerűbb lesz a cafeteriában a lakástámogatás folyósítása

A cafeteria-rendszeren keresztül augusztus 1-től a munkáltatók egyszerűbben támogathatják dolgozóik lakásvásárlását, lakáshitel-törlesztését, mivel annak szabályozása egységesen a személyi jövedelemadó (szja) törvénybe került - mondta Fata László cafeteriaszakértő hétfőn az M1 aktuális csatorna reggeli hírfolyamában.

A szakértő közölte: az eddigi “sok munkát igénylő helyzet” változik meg azzal, hogy egyetlen jogszabály szabályozza a támogatás lehetőségét.

A munkáltató a lakás értékének 30 százalékát, maximum 5 millió forintot adhat ilyen támogatásként adómentesen.

Mivel ez egy jelentős összeg, és a törvényalkotó szeretné, ha ezt célirányosan használnák fel érthető, hogy szigorú szabályokat fogalmaztak meg – mondta a szakértő.

Így többek között vizsgálni kell a lakás méretét; a lakásban lakók számát; hogy az adott cég dolgozója a lakásban tulajdonos vagy például haszonélvező; a lakásban laknak-e a lakásban az igénylők.

Ha összeállnak az adómentes támogatás feltételei, akkor a munkáltató folyósíthatja a hitelintézeten keresztül a támogatási összeget.

Ez történhet egyszerre vagy hozzájárulással a hiteltörlesztéshez – tette hozzá.

A munkáltatónak emellett ellenőriznie kell azt is, hogy a célnak megfelelően használják-e fel a támogatást, de ez sem okoz többletmunkát, hiszen a folyósítás általában a hitelszámlára megy.