Seehofer: Nem vesszük egy kalap alá a menekülteket és a terroristákat

A Keresztényszociális Unió (CSU) és a bajor tartományi kormány nem veszi egy kalap alá a menekülteket és a terroristákat - mondta Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke egy vasárnapi televíziós interjúban.

A politikus a ZDF német országos köztelevízióban sugárzott interjúban hangsúlyozta, hogy a CSU politikai felelősséget viselő tagjai közül senki nem állította, hogy Angela Merkel német kancellár menekültpolitikája felelős a würzburgi és az ansbachi támadásért.

Horst Seehofer EPA/ANGELIKA WARMUTH

Hozzátette, élesen elválasztja egymástól a terrorizmust és a migrációt, soha nem tenne egyenlőségjelet ezek közé, de mindig felhívja a figyelmet arra, hogy a biztonság és az integráció kérdéseit csak akkor lehet megoldani, ha Németország nem fogad be korlátlanul “bevándorlókat, mert a bevándorlás átláthatatlanságát egyes esetekben természetesen kihasználják emberek, akik egész más szándékkal jönnek”. Ezt mutatja a párizsi terrortámadások példája is – mondta.

A befogadható menekültek évi 200 ezerben rögzített felső határának bevezetésére vonatkozó bő fél év után – a würzburgi és az ansbachi támadást követően – ismét elővett követelésről elmondta, egyelőre jóval 200 ezer alatt van az idén érkezett menekültek száma. Ha azonban számuk meghaladná a felső határt, “politikai tárgyalásokat” kell kezdeni arról, hogy mit kell tenni – mondta.

Horst Seehofer aláhúzta: most már a berlini vezetés is azt az álláspontot képviseli, hogy nincs ország a világon, amely képes befogadni és sikeresen integrálni évente egymillió, vagy még annál is több menekültet. A “kancellári hivatalban mindig arról biztosítanak, hogy nem fordul elő ismét az, ami tavaly”, Németország nem fogad be megint több mint egymillió menedékkérőt, vagyis Berlinben “igazat adtak a CSU-nak”.

A derűlátás nem elég 

Horst Seehofer az utóbbi napokban bírálta Merkelt, amiért megerősítette álláspontját, miszerint “sikerülni fog” (“wir schaffen das”), vagyis Németország megbirkózik a menekültválsággal, és az iszlamista terrorizmussal is. Ezzel kapcsolatban a ZDF-nek elmondta, hogy a derűlátás egyedül nem elég, nem helyettesítheti az állami cselekvést, és lépni kell, mert az iszlamista terrorizmus “új kihívás”.

A politikának reagálnia kell, új megoldásokat kell kidolgoznia és új eszközöket kell alkalmaznia. Ebben Berlinnek, Brüsszelnek és Münchennek is van tennivalója. Mindenekelőtt pontosan meg kell állapítani a menekülthullámmal érkezett emberek személyazonosságát és hátterét, és fel kell deríteni, hogy ki lehet közülük veszélyes – mondta a bajor miniszterelnök.

Kiemelte, hogy kormánya új biztonságpolitikai intézkedéscsomagja és Merkel kilencpontos terve között nagyon sok az átfedés, és “lényegében nincs ellentét” a két elképzelés között.

Az utóbbi két hét súlyos németországi támadásai – Würzburg, München, Ansbach – mind Bajorország tartományban történtek.  Július 18-án Würzburgnál egy bizonytalan személyazonosságú menedékkérő megsebesített öt embert. Rárontott a rendőrökre is, ezért lelőtték. Július 22-én egy 18 éves iráni-német állampolgár Münchenben kilenc embert agyonlőtt, majd végzett magával. Július 24-én egy 27 éves szíriai férfi – akinek menedékkérelmét elutasították – felrobbantotta magát Ansbachban, egy fesztivál közelében; a férfi életét vesztette, tizenöten megsebesültek.  A hatóságok szerint a würzburgi és az ansbachi eset iszlamista terrortámadás lehetett, a müncheni vérengzés pedig valószínűleg az elkövető szélsőjobboldali, rasszista meggyőződésére vezethető vissza.