Online kasszára állítják az autószerelőket

Áremelkedést hoz az ősz az autószervizekben. Szeptember végétől az autószerelőknek is online kasszát kell használniuk, és mivel a becslések szerint jelenleg a műhelyek 60 százaléka nem ad számlát, náluk a munkadíj áfatartalmáig mindenképp emelkedik az ár – írja a Magyar Idők.

A lap szerint hasonló hatást eredményezhet az is, hogy a jövő év elején az étel- és italautomatákat is bekötik az adóhivatalhoz. A jelenleg működő 34 ezer automatából akár tízezret is kivonhatnak a vállalkozások.

A kép illusztráció. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

A kép illusztráció. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

A Világgazdaság a vonatkozó rendelettervezet alapján azt írja: az automata forgalmáról szóló adatokat a gépekbe épített automata felügyeleti egység fogja rögzíteni, tárolni és elküldeni a NAV-nak, legfeljebb 60 perces késedelemmel.

Az automatás cégeknek kötelezően szerződést kellene majd kötniük egy felügyeleti szolgáltatóval, amely a technikai lebonyolításért felelős cég lesz, beszereli a felügyeleti egységet, és szervizeli, ha kell. A tervezet szerint felügyeleti szolgáltatók azok a cégek lehetnek, amelyek – az online kasszákat forgalmazó cégekhez hasonlóan – forgalmazási engedélyt kapnak auto­mata felügyeleti egységre.

Szöllősi Balázs, a Magyar Ital- és Áruautomata-szövetség elnöke szerint a rendelettervezetből kimaradtak azok a pontok, amelyekben megállapodtak a minisztériummal, így szerinte növekedni fog a feketegazdaság az automatapiacon, csökkennek az állami bevételek és számolni kell a bevezetési problémákkal, mint az online pénztárgépeknél.