Már csak finomhangolásra van szükség a kancellária-rendszerben

Minden egyetemen mások a kihívások, és más a kancellári tevékenység fő hangsúlya, az ELTE-n a kancellária-rendszer bevezetése segíthet a bevételek növelésében, nyilatkozat Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja.

Átrendeződtek az intézmények belső érdekviszonyai, és átalakultak a korábban számos helyen torz struktúrák – így értékelte az oktatási államtitkárság a kancellária rendszer működésének eddigi eredményeit. Úgy fogalmaztak: már csak finomhangolásra van szükség.

A szaktárca szerint a korábban kifogásolt tisztázatlan jogköröket, valamint a pénzügyi bizonytalanságot és gazdasági szabálytalanságokat is rendezték a kancellárok segítségével, és ezt tükrözik a számok is: a felsőoktatási intézmények lejárt tartozásállománya egy év alatt – 2015 végére – több mint 13 milliárd forintról, 5,3 milliárdra csökkent, ez 60 százalék feletti javulást jelent.

Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja úgy véli, minden egyetemen mások a kihívások és más a kancellári tevékenység fő hangsúlya.

Scheuer Gyula az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában emlékeztetett, a kancellári rendszer kettős vezetést hozott létre a felsőoktatási intézményekben. A rektor felel az akadémiai szféráért, a képzési portfólióért, a tudományos és kutatói munkáért, valamint gyakorolja a munkáltatói jogokat. A kancellár a gazdálkodásért, a költségvetésért, az oktatói, kutatói szféra minél hatékonyabb kiszolgálásáért felel.

Az ELTE-n likviditási nehézségek nem voltak, a fő kihívást az jelentette, hogy a szakmai minőségtől, amit a képzési, kutatási oldalon nyújt az egyetem, jelentősen elmaradt a működtetés hatékonysága. Egy decentralizált szervezet volt, az informatikai rendszer működtetésében, az üzemeltetésben, a pályázati tevékenységben és számos más területen az egyetem nem tudott megfelelő minőségben szolgáltatni. A teljes ingatlangazdálkodás szét volt aprózódva, nem volt központi üzemeltetés, nem sikerült a beruházásokat priorizálni. A következő időszakban csak az energián 400 millió forint megtakarítás érhető el, magyarázta Scheuer Gyula. Hozzátette: a kancellári rendszer bevezetése segíthet abban, hogy növekedjen az egyetem bevétele.

Scheuer Gyula hangsúlyozta: a felsőoktatást körülvevő környezet – a demográfiai folyamatok, a külföldi egyetemek egyre erősebb konkurenciája, a piaci szféra elszívó hatása – nagymértékben megváltozott az elmúlt időszakban. A felsőoktatás struktúrája viszont rendkívül nehezen mozdítható, merev struktúra, a kancellárrendszer megjelenése ebben hozott egy kis előrelépést. Az ELTE kancellárja hozzátette: amennyiben a felsőoktatás nem tud minden területen hatékonyabbá válni, akkor a versenyben lemaradunk, vagy stagnálni fogunk.

2017 elejétől az egészségügyben is bevezethetik a felsőoktatásban sikeres modellt, a kancelláriarendszert.

Kapcsolódó tartalom