Élesen bírálja a pártszövetség Angela Merkelt

A bírálók szerint tudniuk kell róla, ki érkezik az országukba, a határok ellenőrizetlen és korlátlan megnyitása pedig történelmi hiba volt.

Németországban éles bírálatokat kapott pénteken a jobboldali CDU/CSU pártszövetségből Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke az utóbbi napokban történt támadásokra adott reagálása miatt.

Kell egy tizedik pont

A kancellár csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentett kilencpontos biztonságpolitikai terv elégtelen, kell egy tizedik pont is, méghozzá arról, hogy “tudnunk kell, ki érkezik az országunkba, ezért nem engedünk be senkit tisztázatlan személyazonossággal és állampolgársággal” – mondta Wolfgang Boschbach, a CDU egyik vezető belbiztonsági szakpolitikusa Berlinben újságíróknak.

A bajorországi Gmundban a testvérpárt CSU egyik legtekintélyesebb vezetője, Markus Söder tartományi pénzügyminiszter azt mondta, “a határok ellenőrizetlen és korlátlan megnyitása történelmi hiba volt és az is marad”.

Úgy vélte, a mostani, terrorveszélytől terhes időkben “nem jó mottó” a kancellár ismét megerősített híres kijelentése, miszerint Németország megbirkózik a menekültválsággal (“wir schaffen das”).

A bajor politikus megjegyezte, hogy “attól még nem válik valami igazzá, ha folyton ismételgetik”, és Angela Merkelnek inkább azt a mottót kellett volna választania, hogy a berlini vezetés tanult a hibájából.

Korlátozni kell a bevándorlást

Markus Söder a tartományi kormány kihelyezett tanácskozásának szünetében tartott tájékoztatóján azt hangoztatta, hogy a CSU mindig is figyelmeztetett a menekültek beáramlásának veszélyeire, és az utóbbi napok véres támadásai is azt mutatják, hogy igaza volt. Ezt egyre többen látják, a nyilvánvaló következtetés pedig az, hogy a terrorveszély csökkentése érdekében korlátozni kell a bevándorlást.

A kancellár csütörtökön Berlinben szabadságát megszakítva rendkívüli nemzetközi sajtótájékoztatót tartott, amelyen megismételte 11 hónappal ezelőtti híres kijelentését a menekültválság leküzdéséről, kilenc pontból álló biztonságpolitikai programot mutatott be és jelezte, hogy a legutóbbi támadások után sem tervez változtatást az uniós külső határok védelmére és az EU-Törökország megállapodásra alapozott válságkezelő politikájában.

Angela Merkel fellépése az első adatok alapján a lakosságot is megosztja; 49 százalék szerint ugyan jól reagált az utóbbi napok támadásaira, de jelentős, 36 százalékos mindazok aránya, akik szerint másként kellett volna eljárnia – mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés.

Fotó: EPA/Kay Nietfeld

Az RTL országos kereskedelmi televízió megbízásából a Forsa közvélemény-kutató intézet által végzett felmérés alapján a CDU/CSU szavazótáborában a legmagasabb, 61 százalékos azok aránya, akik szerint a kancellár megfelelően reagált, és a legnagyobb parlamenten (Bundestag-) kívüli párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) támogatói körében a legnagyobb, 64 százalékos a kancellár reakcióját rosszalló szavazók aránya.

Július 18-án Würzburgnál egy bizonytalan személyazonosságú menedékkérő megsebesített öt embert.

Rárontott a rendőrökre is, ezért lelőtték. Július 22-én egy 18 éves iráni-német állampolgár Münchenben kilenc embert agyonlőtt, majd végzett magával. Július 24-én egy 27 éves szíriai férfi – akinek menedékkérelmét elutasították – felrobbantotta magát Ansbachban, egy fesztivál közelében; a férfi életét vesztette, tizenöten megsebesültek.

A hatóságok szerint a würzburgi és az ansbachi eset iszlamista terrortámadás lehetett, a müncheni vérengzés pedig valószínűleg az elkövető szélsőjobboldali, rasszista meggyőződésére vezethető vissza.