Messze még a tanévkezdés, de már viszik a tanszereket

Még javában tart a szünidő, de az áruházak jól láthatóan már az iskolakezdésre készülnek. A munkáltatóknál már lehet igényelni az iskolakezdési támogatást is, amennyiben a munkaadó lehetőséget biztosít erre. A tankönyveket felmenő rendszerben már ingyenesen megkaphatják a diákok, ám sok családnak így is komoly terhet jelent az iskolakezdés. Összeszedtük, milyen támogatásokat igényelhetnek a szülők.

Bár a nyár kellős közepén járunk, és javában tart a szünidő, ennek ellenére az áruházak polcait már ellepték az iskolakezdéshez szükséges felszerelések. Sokan már hozzáláttak a bevásárláshoz, hisz minél tovább várnak, annál nagyobb sorok kígyóznak majd a pénztáraknál szeptemberhez közeledve. Az iskolakezdés nem olcsó, több tízezer forintba is kerülhet, főleg ha nagy családról van szó, ahol sok a gyermek. Szerencsére a terheket könnyítve számos támogatást vehetnek igénybe a szülők az iskolára való felkészüléshez.

A kép illusztráció. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI/Koszticsák Szilárd

Előbb érkeznek a támogatások

– A tapasztalatok alapján a családok többségének már az is sokat segít, ha szeptemberhez közeledve nagyobb likviditással rendelkeznek, hisz így jobban tudják fedezni a kiadásaikat. Ezért, ahogy tavaly, úgy idén is, duplán kapják meg a juttatásokat augusztus végén, már szeptember előtt megérkezik a családi pótlék, a gyermekgondozási segély és a gyermeknevelési támogatás – mondta a Kossuth Rádió Napközben című műsorában Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

A családoknak anyagi segítséget nyújt az is – folytatta, hogy évről évre bővül az ingyenesség köre a gyermekétkeztetésben és a tankönyvellátásban. Idén szeptembertől valamennyi alsó tagozatos ingyen kapja meg a tankönyveket, a nagycsaládosoknál pedig a nagyobbak is. A rászorulók és a nagyobb családok csemetéi kedvezményesen, vagy ingyen étkezhetnek az iskolákban.

Továbbá a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyerekek augusztusban 5800 forintnyi Erzsébet utalványra is jogosultak, amelyet ételre és tanszerre használhatnak fel a szülők.

Helyi szinten is van segítség

Az iskolakezdés anyagi nehézségein az állami támogatások mellett különféle módon igyekeznek könnyíteni az önkormányzatok is. Közülük számos biztosít iskolakezdési támogatást a helyi lakóknak, amelyet – ha elérhető – augusztus 24. és szeptember 30. között vehetnek át a szülők.

Egerszalókon például az általános iskolások 4 ezer, a középiskolások 6 ezer, a felsőoktatásban tanulók pedig 7 ezer forintos egyszeri beiskolázási támogatásban részesülnek. A kitűnő tanulókat havonta 5 ezer forintos ösztöndíjjal is támogatja az önkormányzat, továbbá, mivel Egerszalókon nincs iskola, az utazási költségekbe is beszáll a településvezetés, és ezer forintot belead a diákok bérletébe.

A cégeknek is megéri

Az állami és az önkormányzati támogatások mellett a munkavállalók a munkahelyük felől is részesülhetnek iskolakezdési támogatásban. A munkaadó dönt arról, hogy biztosítja-e ezt cafetéria formájában. A támogatást a minimálbér 30 százalékáig, 33.300 forintig adható, ami után a munkáltatónak csak 34,5 százaléknyi közterhet kell lerónia – mutatott rá Fata László cafeteria szakértő.

A támogatást mindkét szülő igényelheti, de az csak utalvány formájában adható, és kizárólag tankönyvre, tanszerre és ruhára használható fel. A tanévkezdést megelőző 60. naptól, vagyis július elejétől lehetett igényelni, és december 31-ig lehet kérni. Vagyis ha a munkaadónak csak később van rá forrása, az év végéig adhatja még.

A rászorulók a számos forrásból érkező segítségen túl a civil szervezetekre is számíthatnak. Minden évben indulnak országos akciók, amelyek célja, hogy egy hátizsák, és így diák se maradjon megfelelő tanszer nélkül.