Nyílt titok volt, mire készül a templomi mészáros

Súlyos következményekkel jár, ha egy radikalizálódott tinédzsert csak úgy visszaeresztenek a társadalomba - ezt Franciaország saját bőrén tapasztalta a kedden elkövetett, kíméletlen templomi gyilkosság után. Egy nappal a katolikus templomi vérengzés után megdöbbentő részletek derülnek ki a szélsőséges fiatal elkövető múltjáról.

Komoly nyomás helyeződött a francia kormányra, amelynek magyarázatot kell adniuk arra, hogy mégis hogyan engedhettek szabadon egy olyan bűnözőt, aki kétszer is megpróbált Szíriába szökni az Iszlám Államhoz. A tinédszer a normandiai pap meggyilkolása előtt börtönben is ült, de kiengedték – írja a The Guardian. A 19 éves Adel Kermiche minden bizonnyal valahogy kikapcsolta elektronikus nyomkövetőjét a brutális gyilkosság előtt.

A normandiai papgyilkos gyermekkori képe (Fotó: Facebook)

A normandiai papgyilkos gyermekkori képe (Fotó: Facebook)

Nyílt titok volt, hogy keresztény templomban akar gyilkolni

Kermiche családja már több mint egy éve  próbálta jó útra terelni a radiakalizálódott fiatalt, akiről barátai is azt mesélték, hogy gyakran fenyegetőzött egy keresztény templom megtámadásával.

Diáktársai tudatlan ripacsként jellemezték, akiben sosem tudatosult, hogy a gimnáziumban tanulni is lehet.

Az egyik ismerőse elmesélte az RTL francia rádiócsatornán, hogy a templomi vérengzést olvasva egyáltalán nem lepődött meg, hogy Kermiche volt a támadó. Elmondása szerint barátja már májusban állandóan az iszlámról beszélt és többször is bizonygatta, hogyan fog megtámadni egy templomot.

Ekkor még nem hitte, hogy a radikalizálódott fiú beválthatja fenyegetőzéseit.

Kedd reggel Kermiche egy másik támadóval együtt belopózott Saint-Étienne-du-Rouvrayban egy katolikus templomba a hátsó ajtón keresztül, térdre kényszerítették a 86 éves papot, majd elvágták a torkát. Ezután arabul tartottak egy rövid “misét”. A vérengzésről videót is készítettek.

Elszökött, visszaküldték, kiengedték

Először 2015-ben került fel a francia rendőrség radarjára, mikor először próbált Szíriába szökni. A német rendőrség tartóztatta fel márciusban, visszaküldték Franciaországba, ahol előzetes letartóztatás alá helyezték. Két hónappal később megint megkísérelt a kalifátusba kijutni, ekkor Törökország felé. Újból elfogták, újból visszaküldték a franciákhoz, akik májusban újfent őrizetbe vették.

Az ügyészek tilatozása ellenére idén márciusban szabadon engedték, de a lábára most egy elektronikus nyomkövetőt is raktak. Hétköznap csak 8:30 és 12:30 között mehetett el otthonról, de a vasárnapi támadást ez a 4 órás időszak nem fedi le.

6 éves kora óta mentális problémákkal küszködött

A Le Monde francia lap a fiú jogi kartonjából hozott nyilvánosságra részleteket, melyekből kiderült, hogy 6 éves kora óta pszichés nehézségekkel küzdött, ami miatt rendszeresen beutalták a kórházba. A bírósági dokumentumokból viszont az is kiderült, hogy állítólag megbánta, hogy Szíriába akart utazni.

“Vissza akarok térni a normális hátköznapokba, újra találkozni akarok a barátaimmal, meg akarok nősülni” – mondta azelőtt, hogy feltételenes szabadlábra helyezték volna.

A bíró hitt neki, ám az ügyészeket nem győzte meg. Ők úgy gondolták, hogy nagyon valószínű, hogy szabadulása után újra megpróbál kiszökni.

A meggyilkolt pap (Fotó: Twitter)

A meggyilkolt pap (Fotó: Twitter)

A Charlie Hebdo szerkesztőségénél elkövetett mészárlás ihlette meg

A tinédzser megszállottsága állítólag a 2015. januári, párizsi terrortámadások után erősödött fel. A Tribune de Genève úgy tudja, a Charlie Hebdo szerkesztőségénél elkövetett mészárlás után a fiú hallgatag lett, elkezdett járni a helyi mecsetbe, és folyamatosan kioktatta a “hitetlen” rokonait az iszlám szerepéről és céljairól.

Szülei Algériából költöztek Franciaországba, családi helyzete a legkevésbé sem volt “veszélyeztetett”. Anyja, egy egyetemi tanár, az első szökése után azt mondta, hogy a fia otthon azt hajtogatta, hogy a muszlimok nem gyakorolhatják szabadon a vallásukat Franciaországban. Szerinte fia nem a saját szavait használta, látszott, hogy agymosáson ment keresztül.

A nő már az első szökési kísérlet után arra kérte a francia hatóságokat, hogy helyezzenek a fiára elektromos nyomkövetőt, de kérését rögtön visszautasították. Édesanyja szerint csak a szerencsén múlt, hogy másodszorra is sikerült elkapni, mert senki nem segített nekik.