Minden letelepedési kötvényt vásárló nemzetbiztonsági ellenőrzésen esik át

A Belügyminisztérium (BM) szerint alaptalanok, minden igazságot nélkülöznek Demeter Márta MSZP-s parlamenti képviselő letelepedési kötvényekkel kapcsolatos állításai, hiszen négyszeres szűrőn esnek át azok, akik ilyen kötvényt vásárolnának, és nem gyorsított eljárásról van szó.

A Belügyminisztérium közleményében hangsúlyozta, azok, akik letelepedési kötvény vásárlását kérelmezik, négyszeres szűrőn esnek át: ellenőrzi őket a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, a Terrorelhárítási Központ, az Alkotmányvédelmi Hivatal és a rendőrség.

 

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Hozzáfűzték: az sem igaz, hogy gyorsított eljárásról lenne szó, hiszen a szigorú ellenőrzések lefolytatására a korábbi nyolc helyett harminc nap áll rendelkezésére, és az eljárás a kérelmező azon családtagjaira is vonatkozik, akik igénylik a letelepedési lehetőséget.

Úgy fogalmaztak: visszautasítják Demeter Márta “hazugságait”; “idegeneket betelepíteni kizárólag a bevándorláspárti baloldal akar”.

Az MSZP arra szólította fel a kormányt, hogy azonnal fejezzék be a letelepedési kötvények árusítását. A párt képviselője azt is követelte, hogy a hatóságok vizsgálják ki és hozzák nyilvánosságra, eddig kik vásároltak ilyen kötvényeket.

Demeter Márta szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Orbán Viktor és a Fidesz kifejezetten kedveli és szorgalmazza a bevándorlást, ugyanis a letelepedési kötvényekkel “mára 16000 bevándorlót csábítottak Magyarországra (…) és most még tovább könnyítettek ezen a mechanizmuson”. Mindezt úgy értékelte, hogy a miniszterelnök és a Fidesz “pénzért adja el hazánk biztonságát”. A képviselő szerint ráadásul ennek az összegnek a jelentős része nem is az államkasszába folyik be, hanem “kormányzati szereplőkhöz köthető offshore-cégekbe”, amelyek eddig több mint száz milliárd forint haszonhoz jutottak a letelepedési kötvények értékesítéséből.
A politikus hozzátette, hogy a sajtóhírek szerint bűnözők is vásároltak letelepedési kötvényeket, ezért felszólította a kormányt, hogy azonnal függesszék fel azok forgalmazását, illetve vizsgálják ki és hozzák nyilvánosságra az eddigi vásárlók személyét.

Demeter Márta külön hangsúlyozta, hogy a kötvényekért kapott pénzeket a magyar adófizetőknek kamatostól kell majd visszafizetniük, számításai szerint ez 2018-tól több mint 300 milliárd forintos terhet jelent majd.

A képviselő végül azt mondta, hogy a Fidesz ki akarja vezetni az országot az EU-ból, ezért – véleménye szerint – aki az Európai Unióra szeretne szavazni, az nem vesz részt az októberi kvótareferendumon.