Nógrádi: Európa a 24. óra utolsó perceiben van

A biztonságpolitikai szakértő hangsúlyozta: Európa vagy fellép és kőkeményen végrehajtja az európai érdekeket, vagy sokkal nehezebbé válik a helyzete, mint amilyen eddig volt.

Az Iszlám Állam szembe tudta állítani egymással az európai őslakosságot és a bevándorlókat. Minden merénylet mindkét oldalon radikalizál, mondta Nógrádi György a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Rendőrök a robbanás helyszínén a bajorországi Ansbachban 2016. július 25-én, miután előző este egy szíriai férfi felrobbantotta magát egy szabadtéri, zenei fesztivál közelében.  (MTI/EPA/Daniel Karmann)

A biztonságpolitikai szakértő hangsúlyozta: Európának lépnie kell, s ahogy a magyar miniszterelnök mondta: nem a virágok és a plüssállatok jelentik a megoldást. Az első 24 órában lehet sírni és gyászolni, de azután lépni kell. Európa a 24. óra utolsó perceiben van, vagy fellép és kőkeményen végrehajtja az európai érdekeket, vagy sokkal nehezebbé válik a helyzete, mint amilyen eddig volt.

Nógrádi György hozzátette: Németországban ősszel lesz a tartományi választás, s Merkel pártja jelenleg húsz százalék alatt áll, mert az embereknek elege van. Merkel most is azt mondta, hogy megérti az embereket, de a biztonságpolitikai szakértő szerint neki nem megértenie, hanem cselekednie kell.

Nógrádi György emlékeztetett: a német elhárítás vezetője és a bajor rendőrfőnök eddig minden esetben azt mondta: három ok miatt nem volt eddig merénylet Németországban: mert jó a rendőrség, a titkosszolgálat és szerencséjük volt.

Tavaly 300 ezer bevándorló tűnt el Németországban, alámerültek a szürke és feketegazdaságban, s bármikor bármire képesek, figyelmeztetett a biztonságpolitikai szakértő. Hozzátette: a németek mindig elmondják, aki nem kell, azt kitoloncolják. A tapasztalat azonban azt mutatja, akit ki akarnak toloncolni, annak az ötven százaléka másnapra eltűnik.

A német álláspont szerint évente ötszázezer emberre van szükség a munkaerőpiacon, a tavaly bejött 1,3-1,7 millió emberből azonban jelenleg kevesebb mint ötven vállalt munkát.

Nógrádi György beszélt arról is, hogy a német rendőrség és a politika is igyekszik enyhíteni, bagatellizálni a hírek valóságtartalmát. Az alapvető hangulat megváltoztatása a cél. Bizalmi válság alakult ki a rendőrség, a politika és a lakosság között.

A merényletek elkövetői olyan kultúrában jöttek, ahol a konfliktusok rendezésének módja az erőszakos leszámolás. Az, hogy Európában ugyanezt teszik, azt jelenti, hogy nem tudtak átalakulni, legjobb esetben is kettős tudatuk van. Jelentős részük nem képes beilleszkedni, mert nem azt kapja, amit várt, magyarázta a szakértő.