Iszlamista merénylet történhetett Ansbachban

Valószínűleg iszlamista öngyilkos merénylet történt Ansbachban vasárnap éjjel - foglalt állást Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszter a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva hétfő reggel. A német belügyminiszter szerint nem lehet kizárni, hogy az ansbachi robbantás hátterében az iszlamista terrorizmus áll, de azt sem, hogy az elkövető pszichés labilitása vagy a kettő kombinációja.

A nyomozás hétfő délelőtti állása szerint a Nürnberg mellett fekvő, 40 ezer lakosú település óvárosában az Ansbach Open című szabadtéri fesztivált záró vasárnap esti koncert közben a biztonsági emberek 21.45 körül egy gyanús férfira lettek figyelmesek. A hátizsákos férfi megpróbált bejutni a nézőknek elzárt területre, de nem engedték be, mert nem volt belépőjegye. Egy ideig fel-alá járkált, majd egy közeli borozó teraszánál álldogált, és 22.10 körül feltehetően szándékosan működésbe hozott egy robbanószerkezetet, amely a hátizsákjában volt.

Joachim Hermann bajor belügyminiszter. (MTI/EPA/Daniel Karmann)

A robbantó egy 27 éves szíriai állampolgár volt, aki két éve érkezett Németországba és menedékjogot kért. Kérelmét a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) egyelőre ismeretlen okból elutasította, de oltalmazotti jogállást kapott, vagyis a hazájában zajló polgárháborúra tekinettel nem utasították ki Németországból. Tavaly július eleje óta lakott Ansbachban egy menekültszálláson.

A robbanás után 200 rendőr és 350 mentő, tűzoltó érkezett az ansbachi óvárosba. Mintegy 2500 embert evakuáltak a fesztivál területéről és ez egész környéket lezárták. Pánik nem tört ki, a terület kiürítése viszonylag nyugodtan zajlott. A helyszínelés hétfő reggelig tartott. Közben a rendőrség nagy erőkkel kiszállt a feltételezett elkövető lakóhelyére, szobáját átkutatták, lakótársainak kihallgatása hétfőn délelőtt még zajlott.

A szíriai férfi lelkiállapota labilis volt, kétszer megpróbált véget vetni életének, és az öngyilkossági kísérletek miatt korábban kórházban ápolták. A rendőrség is ismerte, kábítószerrel való visszaélés és kényszerítés miatt folytattak eljárást ellene.

A robbantás helyszíne és a fémdarabokkal még pusztítóbb erejűvé tett pokolgép arra utal, hogy nem csupán öngyilkos akart lenni, hanem igyekezett minél több emberben kárt tenni.

Csak a szerencsén múlt, hogy nem haltak meg és nem sebesültek meg többen – mondta Joachim Herrmann hajnalban ansbachbi sajtótájékoztatóján. Kiemelte: kézenfekvő feltételezés, hogy a robbantás iszlamista öngyilkos merénylet volt, de ez egyelőre csak feltételezés.

A hatóságok vizsgálják, hogy a robbantónak volt-e kapcsolata iszlamista körökkel. Az biztos, hogy nem vonta magára a hatóságok figyelmét radikális vallási, politikai nézetekkel.

A bajor tartományi rendőrség hétfő délelőtt közölte, hogy egyelőre nem terveznek sajtótájékoztatót a nyomozásról.

Joachim Herrmann hajnali sajtótájékoztatóján felháborítónak nevezte, hogy bárki is visszaéljen a humanitárius menedékjoggal, egy hétfő délelőtti nyilatkozatában pedig elmondta, hogy a bajor tartományi kormány keddi ülésén büntetőjogi és a tartózkodás jogára vonatkozó szigorításokat terjeszt elő. A koncepció még a múlt heti würzburgi iszlamista támadás, a müncheni ámokfutás és a reutlingeni gyilkosság előtt készült, de ezek az esetek is mutatják, mennyire fontos tudatosítani, hogy Németországban kivétel nélkül mindenkinek tiszteletben kell tartania a törvényeket, vagy távoznia kell.

A Német Rendőrszakszervezet (DPolG) elnöke, Rainer Wendt hétfőn több nyilatkozatában az országba érkező menedékkérők alaposabb ellenőrzését sürgette. Mint mondta, az utóbbi napok súlyos bűncselekményeinek hátterében a lelki labilitás, a terrorizmus és a bűnözés egyaránt fontos motívum, ezért is fontos, hogy Németországban ne csak a menedékkérők, menekültek elhelyezésére összepontosítsanak, hanem állapítsák meg személyazonosságukat, mérjék fel testi és lelki állapotukat, és nagyon alaposan vizsgálják meg, hogy jelentenek-e valamiféle veszélyt.

“A terrort és a lelki labilitást sem lehet kizárni” 

A német belügyminiszter hétfőn Berlinben azt mondta: nem lehet kizárni, hogy az ansbachi robbantás hátterében az iszlamista terrorizmus áll, de azt sem, hogy az elkövető pszichés labilitása vagy a kettő kombinációja.

Thomas de Maiziere délutáni tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az ügy feltárásában még csak az első lépéseknél tartanak. Az viszont tudható, hogy az ansbachi robbantás és a reutlingeni támadás elkövetőjét is alapos biztonsági ellenőrzés alá vették, amikor az országba érkeztek, és nem találtak terrorista kapcsolatokra utaló jeleket.

Érthető, hogy sokakat elbizonytalanítanak az utóbbi napok eseményei, de “jogállamunk erős” – mondta a miniszter.  Nem kell változtatni a szabadságon alapuló életformán, de “a higgadtság fontos és szükséges erény a mostani hangulatban” – fogalmazott.

A vasárnap késő este történt ansbachi robbantásban a frissített adatok szerint 15-en sebesültek meg, 4-en súlyosan.