Az arany után a platina is drágulhat

A platina világpiaci kereslete az ipar, elsősorban az autógyártás növekvő igénye miatt 2016-ban 861 ezer unciával haladhatja meg a kínálatot. Ennek hatására a platina is jelentősen drágulhat - közölte a Conclude Befektetési Zrt. az MTI-vel (1 uncia=31,1035 gramm).

Az idei már az egymást követő negyedik év lesz, amikor a platina piaca jelentős, 861 ezer unciás termelési “deficittel” zárhat, miután az autógyártás és az ipar egészének keresletével a kínálat nem tud lépést tartani. Ennek oka, hogy a világ platinatermelésének 70 százalékát adó Dél-Afrika bányászata visszaesett, amit az autókatalizátorok és ékszerek újrahasznosítása csak ellensúlyozott, így a nemesfém összkínálata nem változott – mutatott rá Juhász Gergely, az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude vezérigazgatója.

Arany, aranyrúd, aranyrudak

A kereslet emelkedése alapvetően annak köszönhető, hogy Európában idén az értékesítésre szánt új dízelmeghajtású autókban már az Euro 6b környezetvédelmi előírásokat kell alkalmazni. Juhász Gergely szerint ez a tény az autókatalizátorokba beépített platinák globális fogyasztását közel 2 százalékkal, 3,5 millió unciára emelheti.

Emellett a világgazdasági növekedés lassulása ellenére a többi ipari szektor platinakereslete közel 10 százalékkal emelkedhet. A vegyipar és az üvegipar a megemelkedett kapacitásaik kihasználása céljából igényelnek több platinát. Az ékszergyártás platinakereslete pedig azért nő várhatóan 2,93 millió unciára, mert a kínai ékszergyártás az idén valószínűleg újra magához tér a 2015-ös mélyrepülésből. Emellett befektetési céllal az elmúlt évhez hasonlóan az idén is több fizikai platina (rúd és érme) találhat gazdára, a vételek mintegy 300 ezer unciával haladhatják meg az eladásokat – mutatott rá a Conclude vezérigazgatója.

Mindezen tényezők együttes hatásaként jelentősen nagyobb lehet 2016-ban a globális platinakereslet a kínálatnál, ami a nemesfém árainak emelkedéséhez vezethet – jelezte Juhász Gergely.

Az áremelkedés mellett a Magyarországon platinát vásárlóknak még árfolyamkockázattal is számolniuk kell, mivel itthon nincs platinatermelés, így a feldolgozók kizárólag importból tudják beszerezni a nemesfémet ötvözetlen formában – mondta a vezérigazgató.

A Conclude Befektetési Zrt. a fizikai arany, ezüst és más nemesfémek magyarországi forgalmazásának meghatározó szereplője, a befektetési aranypiac árjegyzője.