Pokémon-turisták lephetik el Budapestet

Furcsa turizmust indíthat be Magyarországon is a Pokémon Go játék. Számítani lehet rá, hogy megszállott játékosok csak azért utaznak a fővárosban, mert ott több kis virtuális lényt tudnak fogni. Az egyik külföldi magyar nagykövetség is készül a magyar játékosokra, akiket valós aknamezőkre figyelmeztet.

Erősen addiktív a néhány hete kijött új játék, a Pokémon Go, amely a magyar hétköznapokra is hatással lesz – – erről beszélt a Ma reggelben Szűts Zoltán habilitált főiskolai tanár.

A játék lényege, hogy a felhasználót okostelefonja segítségével különböző helyekre navigálja az alkalmazás, ahol a Pokémon-világ szereplői jelennek meg a mobileszköz képernyőjén, így valós térben tudunk összegyűjteni virtuális figurákat. Ahhoz, hogy az alkalmazás működjön, a GPS-t bekapcsolva kell tartani.

Nagyon egyszerű, könnyen beszippant

Az alkalmazás attól izgalmas, hogy a kiterjesztett valóság technológiáját alkalmazza, vagyis a valós térbe plusz virtuális tartalmakat helyez, a megjelenő figurákkal pedig a felhasználó interakcióba tud lépni.

A Pokémon Gót nagyon könnyű játszani, nem bonyolult stratégiai alkalmazás, és hihetetlenül addiktív – minél több figurát gyűjt össze a játékos, annál előbbre lép, és közösséget is létrehozhat. Szinte beszippantja az embert, a játékos szobájában olyan lények jelennek meg, amely korábban nem voltak ott.

Mi a sikere? 

A Médiahorizont blog (mediahorizont.blog.hu) szerinz a Pokémon Go sikere abban kereshető, hogy ezt a bonyolult, ámde látványos technológiát egyszerűvé tette és a játékélményünkre épít, egy olyan élményre, mely nem csupán a virtuális térben való séták, hanem városjárás közben bontakozik ki. Ki kell tehát mennünk az utcára, romok között kell mászkálnunk, új helyeket kell felfedeznünk. Koreaiak hada lépte el például a demilitarizált zóna környékét, mert fülest kaptak, hogy a legjobb Pokémonok ott tanyáznak. Abban a zónában bóklásznak tehát önfeledten, telefonjukat maguk elé tartva a fiatalok és a (lélekben fiatal) felnőttek egyaránt, melyet korábban semmi áron még meg sem közelítettek volna, mert annyira veszélyes. De vannak már tiltott helyek, ahol tilos Pokémont vadászni. Az arlingtoni nemzeti sírkertben vagy az amszterdami orvosközpontban mostantól hatóságilag tilos ilyet játszani.

Újfajta turizmus jön

Szűts Zoltán szerint a nagyvárosiak előnyben vannak, mert a település valós térképére vetítik rá a kis figurákat, amelyek például a nagy csomópontoknál, szobroknál jelennek meg. Elképzelhető tehát, hogy valaki vidékről Budapestre utazik, hogy játsszon, mert a belvárosban sokkal több pokémon érhető el. A szakértő szerint vannak ilyen megszállott emberek, tehát számítani lehet effajta turizmusra.

Szűts Zoltán számára akkor derült ki, hogy már Magyarországon is működik az alkalmazás, hogy a metróban találkozott két vidékről jött játékossal, akik hangosan beszélték meg, hol érdemes keresni a figurákat. Olyanok is vannak, akik szabadságot vesznek ki, csak hogy minél több kis virtuális lényt foghassanak.

Sydney, 2016. július 20. Pokemon Go játékot játszó férfi mutatja mobiltelefonját a sydneyi Operaház közelében 2016. július 20-án. A Pokemon Go egy kiterjesztett valóság játék (AR  - augmented reality), a mobiltelefon a térbeli pozíciónkat felismerve kivetíti a környék térképét és ikonokkal jelzi, hova érdemes sétálni Pokemon-karakterek begyűjtéséért. (MTI/EPA/David Moir)

(MTI/EPA/David Moir)

Valódi élet virtuálisért

Arról is beszélt, hogy az Észak- és Dél-Koreát elválasztó demilitarizált zónában van egy település, ami állítólag televan pokémonokkal, a déliek pedig az életüket kockáztatva mennek oda, hogy minél értékesebb figurákat gyűjtsenek.

A bosznia-hercegovinai magyar nagykövetség szerint is válhat veszélyes a játék. A képviselet figyelmeztetést adott ki, hogy az aknamezők környékén nem érdemes pokémont keresni, hiszen egy virtuális figura megszerzésének az ára a valós életünk elvesztése lehet.

Korábban ettől nem kellett félni, mert az ilyen típusú játékok egy adott helyre, szobára korlátozódtak, aztán jelentek csak meg az utcán is játszható változatok.  A mostani lényeket is csak gyalog, sétálva lehet elkapni, ami veszélyes helyekre vihet az embert, ám ennél is kockázatosabb, hogy nagyon sokan autózás közben is próbálkoznak elkapni a pokémonokat.

Rokona a könyv és a mozi

A Zsigmond Király Főiskola tanára hangsúlyozta, nem csak rajongói, hanem erős bírálói is vannak az alkalmazásnak. Az egyik legfontosabb kritika, hogy a játék tere nem a való világ része. Szűts Zoltán szerint azonban ez nem csak a Pokémon Góról, hanem a könyvekről vagy a moziról is elmondható, ezek is fiktív világba visznek el.

Arról is beszélt, a Pokémon Go a cégekre is nagy hatással van, így elképzelhető, hogy hamarosan több ilyen játékkal is találkozni fogunk, de a kiterjesztett valóságot nagyon jól lehetne használni például az oktatásban is.

Médiahorizont: A Pokémonok már a spájzban vannak!