Folytatják a pert a pécsi egyetemi vesztegetés ügyében

Hatályon kívül helyezte a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla az első fokú végzést a pécsi egyetemi vesztegetés néven ismert perben. A Győri Törvényszék szóvivője Máté Kinga elmondta: a bíróság júniusban a vádirat hiányosságai miatt szüntette meg a 27 ember ellen, vesztegetés és más bűncselekmények miatt indult büntetőpert. A szóvivő akkor hangsúlyozta, hogy a bíróság nem az ügy érdemében döntött, ezért ha az ügyészség időben benyújtja a vádiratot, akkor az ügyet folytathatják, ami várhatóan szeptemberben lesz.

Hatályon kívül helyezte a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla az első fokon eljáró Győri Törvényszék büntetőeljárás megszüntetéséről rendelkező végzését a pécsi egyetemi vesztegetés néven ismert perben, a büntetőügy tárgyalása szeptember 6-án folytatódik – tájékoztatott a Győri Törvényszék szóvivője.

Döntés születik egy perben, lesújt az igazságszolgáltatás jelképe, a fából készült bírói kalapács. MTI Fotó: Füzesi Ferenc

Döntés születik egy perben, lesújt az igazságszolgáltatás jelképe, a fából készült bírói kalapács. MTI Fotó: Füzesi Ferenc

Máté Kinga elmondta, hogy a táblabíróság végzésében arra mutatott rá: a törvényszék jogszabály téves értelmezésével döntött úgy: ok lehet a büntetőeljárás megszüntetésére, hogy elmaradt a pótlása a vádirat kellékhiányosságának.

A Győri Törvényszék június 14-i határozatában szüntette meg az eljárást a perben, mert az ügyészség nem tett eleget egy tavaly szeptemberi felhívásnak. Az ügyész akkor fellebbezett.

Máté Kinga korábban elmondta, hogy a vádirat hiányosságai miatt szüntette meg a bíróság a huszonhét ember ellen, költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények – egyebek mellett okirat-hamisítás, csalás és pénzmosás – miatt indult büntetőpert.

A szóvivő akkor hangsúlyozta, hogy az eljárás megszüntetése nem felmentő rendelkezés, mert a bíróság nem az ügy érdemében, a vádlottak büntetőjogi felelősségének kérdésében döntött, ezért ha az ügyészség a bűncselekmény elévülési idején belül a vádiratot a felhívásban szereplő módosításokkal benyújtja, akkor az az ügy folytatását eredményezheti.