Nem spóroltunk az üzemanyaggal

Az üzemanyagok fogyasztása 6,1 százalékkal emelkedett a magyar piacon az idei első fél évben, meghaladta a 1 milliárd 589 millió litert, ezen belül a gázolaj kereslete 7,0 százalékkal, a benziné pedig 4,7 százalékkal nőtt - ismertette a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára a legfrissebb adatokat csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Grád Ottó a növekedést részben a még mindig kedvező, literenkénti 320-330 forintos üzemanyagárakkal indokolta.

A szövetség összesítése szerint benzinből 623,04 millió liter fogyott, gázolajból pedig 966,74 millió liter az első hat hónapban.

A benzinfajták közül a legnagyobb mértékben, 36,9 százalékkal a prémium benzin iránt emelkedett a kereslet, ebből összesen 27,7 millió litert vásároltak, ugyanakkor a 95-öst keresték a legtöbben: csaknem 593,3 millió litert adtak el belőle az első hat hónapban, 3,6 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

A főtitkár beszámolt arról is, hogy a 98-as motorbenzin fogyasztása látványosan, 11,5 százalékkal 2,07 millió literre esett a vizsgált időszakban az előző év első feléhez képest, mint mondta: gyakorlatilag a prémium kategória veszi át a 98-as benzin helyét, amely néhány éven belül várhatóan teljesen kikerül a forgalmazási körből. Bár jelentős a növekedett a prémium benzin-kereslet, a teljes értékesítés csupán 4 százalékát adja – hangsúlyozta a főtitkár.

A normál gázolajból 897,06 millió liter fogyott, 5 százalékkal több, mint egy évvel korábban, prémium gázolaj fogyasztása 42,7 százalékkal, 69,6 millió literre nőtt.

A MÁSZ 7 tagvállalatának töltőállomásai értékesítették a belföldön eladott összes benzin üzemanyag mintegy 75 százalékát és a gázolaj 66 százalékát.

Megemlítette azt is, hogy miközben a Magyarországon lévő mintegy 2000 töltőállomás 60 százaléka a MÁSZ tagvállalatainak kúthálózatához tartozik, a kiskereskedelmi üzemanyag-forgalom 70 százaléka ezeken a kutakon realizálódik.

Balogh Tibor, a szövetség alelnöke kérdésre válaszolva elmondta: rövid távon csupán kis mértékben növekedhet az üzemanyagok ára, 1-2 év múlva valamivel nagyobb emelkedésre lehet számítani, azonban a korábbi “100 dolláros álom” nem tér vissza. Az üzemanyag-forgalom viszont még az idén elérheti a válság előtti, 2008-as szintet, köszönhetően a 2014-ben és 2015-ben – alacsony nyersolaj ár miatt – megugrott keresletnek. Az előző két év növekedési üteme azonban hosszú távon valószínűleg nem tartható – vélekedett az alelnök.

A szövetség honlapján fellelhető információk szerint tavaly az egész évben 7,6 százalékkal növekedett az üzemanyag-eladás az előző évhez képest a Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalatai, a nagy üzemanyag-forgalmazók kútjainál, 2015-ben 3 milliárd 181 millió literre nőtt az üzemanyag-fogyasztás a magyar piacon. Ezen belül a gázolaj iránti kereslet 11 százalékkal, a benziné pedig 2,9 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Benzinből 1,257 milliárd liter fogyott, gázolajból pedig 1,924 milliárd liter 2015-ben.