Két évig rossz helyen keresték a maláj gépet?

Rossz helyen keresték a két éve eltűnt MH370-es maláj gépet - ismerte be pénteken a gép felderítésével megbízott kutatócsoport, amely szerint a zuhanó gép egy vitorlázó repülőhöz hasonló landolást hajthatott végre az Indiai-óceán vizén.

A szakértők szerint tévedhettek a 2014-ben eltűnt maláj gép lezuhanásával kapcsolatban – írja az Independent.

A kutatócsoport egy olyan új teóriával állt elő, amely alapjaiban megváltoztathatja a kutatást az Indiai-óceánban. Emellett kínos helyzetet is teremthet, hiszen a maláj és ausztrál hatóságok rengeteg pénz fektettek bele az óceán mélyének átfésülésére.

Most azonban úgy tűnik, rossz helyen kutattak. A gép meghibásodása után olyan pozíciót vehetett fel, amellyel még sokáig tudott siklani a levegőben, így a gép maradványai a keresési zónán kívül is lehetnek.

Ez a terület egy 120 ezer négyzetkilométeres terület, melyet a gép eltűnése óta folyamatosan vizsgáltak, eddig eredménytelenül.

A vietnami légierő két tisztje a Malaysia Airlines eltűnt Boeing 777-es repülőgépe keresésére indított gép fedélzetén, valahol a vietnami Tho Chou sziget közelében 2014. március 10-én. A malajziai légitársaság Pekingbe tartó gépe kétszáharminckilenc emberrel a fedélzetén két nappal ezelőtt tűnt el a légiirányítók radarjainak képernyőjéről, feltehetőleg a Dél-kínai-tengerbe zuhant. (MTI/EPA/Luong Thai Linh)

A vietnami légierő két tisztje a Malaysia Airlines eltűnt Boeing 777-es repülőgépe keresésére indított gép fedélzetén, valahol a vietnami Tho Chou sziget közelében 2014. március 10-én (MTI/EPA/Luong Thai Linh)

Üzemanyag nélkül még 200 kilométert lehet repülni

“Egy képzett pilóta az üzemanyag kifogyása után akár 200 kilométert is tud repülni egy Boeing 777-es géppel, ha megfelelő pozícióban lebeg.

A Malaysia Airlines légitársaság utasszállítója Kuala Lumpurból tartott Pekingbe 239 emberrel a fedélzetén, de nyoma veszett egy órával a felszállás után, 2014 márciusában. Az Ausztráliától nyugatra az Indiai-óceánban folytatott intenzív kutatások egyelőre kevés eredménnyel jártak.

Ilyen típusú volt az MH370-es eltűni repülő is” – mondta a keresést végző csoport igazgatója, Paul Kennedy a Reuters hírügynökségnek.

Az igazgató azt sem zárja ki, hogy a gép a keresési zónán belül van és valamiért nem vette észre a kutatócsoport. De ő is egyetért a legújabb teóriával, amely szerint lehetséges, hogy a gép sokkal később találkozott a vízzel, mint korábban gondolták.

Már csak 3 hónap van hátra, utána feladják a kutatást

Az eltűnt gép utáni kutatásból már csak 3 hónap van hátra. Ha a határidőig nem találnak semmi érdemlegeset, akkor hivatalosan is befejezik a keresést. Az amatőr “vadászok” persze ezután is próbálkozhatnak.

Eddig csupán egy kis darab repülődarabot találtak a kutatási területtől több mint 4 ezer kilométerre levő Reunion szigeten. Úgy gondolják, elképzelhető, hogy az eltűnt gépről származik.