Eredeti a würzburgi baltás támadó videója

Eredeti a Würzburg mellett egy vonaton elkövetett baltás-késes támadás elkövetőjének videója, de nincsenek arra utaló jelek, hogy a tettes az Iszlám Állam utasítására cselekedett - mondta a német belügyminiszter szerdán Berlinben.

Thomas de Maiziére sajtótájékoztatóján közölte, hogy a videó – amelyen a támadó az IÁ harcosának mondta magát – a YouTube videomegosztó portálon tűnt fel. A felvétel “klasszikus búcsúvideó egy öngyilkos merénylőtől”. Még nem tudni, hogy mikor készült, így azt sem tudni, hogy a múlt heti nizzai támadás előtt vagy után rögzítették.

A háttér és a tettes motivációjának vizsgálata még nem fejeződött be, és egyelőre úgy tűnik, hogy egyedül, önállóan cselekedett és nem volt közvetlen kapcsolatban az IÁ-val. Valószínűleg inkább a dzsihadisták “propagandája inspirálhatta” – mondta a miniszter.

Németország, 2016. július 20. Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel kapcsolatban álló, Aamaq hírügynökség videofelvételéről rögzített kép a Würzburg mellett egy vonaton elkövetett baltás-késes támadás elkövetőjéről, a Muhammad Rijadként azonosított 17 éves afgán férfiról egy késsel a kezében. A menekültként, kísérő nélkül Németországban érkezett férfi egy regionális vonaton legkevesebb öt embert megsebesített, mielőtt a rendőrök lelőtték.

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel kapcsolatban álló, Aamaq hírügynökség videofelvételéről rögzített kép a Würzburg mellett egy vonaton elkövetett baltás-késes támadás elkövetőjéről, a Muhammad Rijadként azonosított 17 éves afgán férfiról egy késsel a kezében. A menekültként, kísérő nélkül Németországban érkezett férfi egy regionális vonaton legkevesebb öt embert megsebesített, mielőtt a rendőrök lelőtték

Az elkövető nemzetisége még bizonytalan

Elmúlt az az idő, amikor ti az országunkba jöttetek, hozzánk intézett kérdés nélkül megöltétek asszonyainkat és gyerekeinket (…) Így Isten segítségével minden utcán, minden faluban, minden városban és minden repülőtéren támadás fog érni benneteket (…) Láthatjátok, hogy az országotokban, a házatokban éltem. Isten segítségével, saját házatokban fogalmaztam meg ezt a tervet. És Isten segítségével, saját házatokban foglak benneteket lemészárolni” – mondta a felvételen megjelenő fiatal pastu nyelven.

A hétfő este elkövetett támadás, amelyben öten megsebesültek, “talán olyan eset, amely az ámokfutás és a terrorizmus határvidékén” helyezkedik el, és ez akár a nizzai támadásra is érvényes lehet – mondta a német belügyminiszter.

Megjegyezte, hogy a bajorországi Würzburg térségében történt erőszakos bűncselekményben megsebesült négy kínai turista nem éppen a nyugati életmódot testesíti meg.

Elmondta, hogy az elkövető személyazonossága bizonytalan, ugyan afgánnak mondta magát, de a videofelvételen a pastu egy pakisztáni nyelvjárását használta. Azonban az eddigi adatok szerint egy Afganisztánban történt haláleset sarkallhatta a támadásra, és ügyében nem pakisztáni, hanem afganisztáni vonatkozású családegyesítési kérelem érkezett – mondta a német belügyminiszter.

Már korábban is voltak hasonló támadások

Azzal kapcsolatban, hogy az esetet széles körben az első olyan németországi támadásként tartják számon, amely közvetlenül az IÁ-nak tulajdonítható, Thomas de Maiziére rámutatott, hogy korábban is voltak hasonló támadások. Ezek közé sorolta a 2011-ben a frankfurti repülőtéren amerikai katonák ellen elkövetett merényletet, és az idén a hannoveri főpályaudvaron egy rendőr ellen, illetve Essenben egy szikh templom ellen végrehajtott támadást.

A német hatóságok 2000 óta 11 esetben működtek közre iszlamista terrorcselekmények megakadályozásában, ezek közül 10 németországi célpontok ellen irányult volna. Azonban nincs garancia arra, hogy a hatóságok valamennyi támadást meg tudnak előzni, és továbbra is számolni kell néhány emberből álló csoportok vagy egyedüli elkövetők támadásaival. Ezt “hétfő este valamennyien keserűen megtapasztaltuk” – mondta a miniszter.

Kiemelte: vannak arra utaló jelek, hogy a menekültek kapcsolatban állnak a nemzetközi terrorizmussal, de az esetek túlnyomó többségében nem bizonyult megalapozottnak a terrorgyanú. Viszont olyan információk is vannak, amelyeket még ellenőrizni kell. Ezért “nem lehet azt mondani, hogy nincs összefüggés a menekültek és a terrorizmus között”, de a terrorveszély a menekülthullám előtt is nagy volt, most is nagy, és az is marad “a menekültek kérdésétől függetlenül”.

A hétfői támadás nyomán ki kell terjeszteni a kamerás térfigyelő rendszereket, erősíteni kell a rendőri jelenlétet és testkamerák használatával javítani kell a rendőrök védelmén. A lakosság segítségére is szükség van, jobban kell ügyelni a radikalizálódásra utaló jelekre. Az “itt élő muszlimok és az itt dolgozó mecsetközösségek” részéről is több hozzájárulásra van szükség a társadalmi integrációhoz és a radikalizálódás megelőzéséhez és korai felismeréséhez – mondta Thomas de Maiziére.

Egyben arra kérte a menedékkérőket, menekülteket segítő önkénteseket, hogy a támadás ellenére tartsanak ki, folytassák a német társadalom számára “oly fontos munkájukat”.

Thomas de Maiziere sajtótájékoztatója után a tárca szóvivője közölte, hogy a Németországban tartózkodó  menedékkérők és menekültek lehetséges terrorista kapcsolatairól a június végi állás szerint 403 értesülés futott be a hatóságokhoz, és 53 ilyen ügyben folytattak eljárást.