Elakadtak a szemétszállítási csekkek

A háztartások az ország több településén április eleje óta nem kapnak számlát a hulladékszállítási díjról - írja a Magyar Nemzet.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke a lapnak elmondta, a jogszabályok a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelőnek (NHKV) írják elő, hogy számlát küldjön a háztartásoknak a szemétszállítási díjakról.

Gémesi György Gödöllő polgármestere. MTI Fotó: Honéczy Barnabás

Gémesi György Gödöllő polgármestere.
MTI Fotó: Honéczy Barnabás

Szerinte az állami társaság április óta képtelen kiállítani a bizonylatokat, ezért a helyi szemétszállítási cégekre próbálja bízni a számlázást, ezt azonban a cégek törvényesen nem vállalhatják el, ahhoz pedig, hogy a munkát bárki elvégezze, közbeszerzési eljárás keretében hivatalos megbízást kell kapnia. Ezek az eljárások időigényesek, emiatt jó, ha októberben elkezdődik országszerte a megfelelő fizetési csekkek kiküldése az ügyfeleknek, s ebből az állami cégnek csak később lesz bevétele.

A lap idézi Schmidt Jenőt, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnökét is, aki szerint az országban működő mintegy 170 szemétszállítási vállalkozás többsége a díjbevételek hiánya miatt jelenleg a csőd szélén áll, és csak a NHKV által folyósított előlegből tudják fedezni a működési költségeiket, így a mostani finanszírozási rendszer hosszú távon nem tartható fenn.