MNB: politikai hazugságkampány a jegybank ellen

Az MSZP kormányzati ciklusaiban zavartalanul zajló bróker-visszaéléseket a jegybank tárta fel, így az eset kapcsán leginkább a szocialistáknak van takargatnivalója - nyilatkozta Binder István, a jegybank felügyeleti szóvivője az MTI-nek kedden.

A szóvivő szerint komolyan nem vehető politikai szereplőktől korábban sokszorosan cáfolt és nyilvánvalóan hazug állítások jelennek meg újra a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a brókerügyekkel kapcsolatos szerepéről.

Az MNB ezért ismételten határozottan visszautasítja a Magyar Szocialista Párt (MSZP) hétfői állításait, amellyel a párt – saját felelősségének elkenésére – a brókerügyek kapcsán megpróbál összemosni egy, az elmúlt 15-20 évben büntetlenül zajló visszaélés-sorozatot azzal, hogy a jegybank feltárta és megakadályozta a jogsértéseket.

A korábban a Jobbik által a jegybank felügyelőbizottságába delegált tagnak szintén kedden megjelent vádjai azt jelzik: a “szakembernek” hiányosak az ismeretei a Quaestor-ügyről és a tőkepiac működéséről. Állításával ellentétben ugyanis a banki tranzakciós adatok alapján semmilyen következtetést nem lehet levonni az értékpapírok másodpiaci forgalmára, illetve a Quaestor brókercégének csalárd működési modelljére vonatkozóan. Márpedig a visszaéléseknek ez volt a lényege – mutatott rá a szóvivő.

Tarsoly Csaba (k) a tárgyalóteremben az ellene és társai ellen indított büntetőper tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken 2016. július 12-én. Az ügyészség öt vádpontban 5458 rendbeli csalást és sikkasztást ró a vádlottak terhére. A Tarsoly Csabát érintő cselekmények száma a vád szerint 753 rendbeli. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Hozzátette: az MNB és annak elnöke szakmai tevékenységét még a politikai manipuláció, a felelősséghárítás eszközeivel sem lehet utólagosan félremagyarázni, s a vétlen pénzügyi fogyasztók, ügyfelek megtévesztésére használni.
A jegybank – amely a brókerügyek feltárásakor alig 18 hónapja vette át a pénzügyi felügyelés feladatkörét Magyarországon – 2015 tavaszán bő másfél évtizede tartó csalás- és sikkasztássorozatot zárt le, mert véget vetett a három befektetési vállalkozásnál (Quaestor, Buda-Cash, Hungária) korábban zavartalanul folyó visszaéléseknek – emlékeztetett a szóvivő. Ez azért történhetett meg, mert az MNB – a korábbi vizsgálati módszertan új szempontú megközelítésével – váratlan, célirányos, alapos, informatikai eszköztárat is alkalmazó vizsgálatokat végzett.

A Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. irányítói az ügyfelek megtakarításait kizárólag addig tudták zavartalanul eltulajdonítani, amíg az MNB pénzügyi felügyelési hatáskörét megkapva azt meg nem akadályozta – idézte fel Binder István. A brókerbotrányok jegybanki feltárása viszont utólagosan arra is rávilágít: helyes döntés volt a jogalkotó részéről a pénzügyi felügyelés feladatkörének jegybankba való integrálása. E nélkül a visszaélések tovább is folytatódhattak volna.
A jegybank összességében tehát nem okozója, hanem – törvényi kötelezettségét teljesítve – éppen feltárója volt a brókercégeknél történt szabálytalanságoknak – közölte.

A szóvivő rámutatott: az MSZP kormányzati ciklusaiban zavartalanul zajló bróker-visszaélések mostani feltárása miatt elsősorban a szocialistáknak lenne takargatnivalója. Erre világít rá a Fővárosi Főügyészségnek a Quaestor-ügyben tett vádemelés kapcsán idén februárban kiadott közleménye is.

Binder István elmondta: az MNB-nek a felszámolás alatt álló brókercégtől beszerzett, ugyanezt alátámasztó vizsgálati adatai szerint a szocialista kormányzat idején megháromszorozódott a Quaestor brókercégének, kötvényeket, egyéb értékpapírokat és készpénzt feltüntető negatív egyenlegező számlája – ez utóbbi mutatja az ügyfelek hiányzó követeléseit. Ekkor történt meg az egy napon belüli legnagyobb, kirívó növekedés is: 2005. január elején ugyanis az addigi negatív ügyfélegyenleg – egyelőre ismeretlen okokból – hirtelen közel megduplázódott.