Varga Mihály szerint lendületben van a magyar gazdaság

Több tavaszi adat is azt mutatja, hogy a magyar gazdaság első negyedévi szerényebb eredménye csak átmeneti állapot - erről beszélt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A politikus ismét szóba hozta a külföldi munkaerő magyarországi foglalkoztatását is.

A magyar gazdaság első negyedévi szerényebb növekedési üteme átmeneti, több áprilisi és májusi adat is mutatja, hogy a magyar gazdaság lendületben van, a 2,5 százalékos idei gazdasági növekedés megalapozott – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A politikus a Díj a sikeres vállalkozásokért 2016. márciusi és áprilisi elismeréseinek budapesti átadásán beszélt.

Varga Mihály hozzátette: jó jel, hogy a magyar kiskereskedelmi forgalom harmincnegyedik hónapja folyamatosan növekszik, ugyanakkor a magyar gazdaság teljesítményét nemcsak a fogyasztás húzza, hatással van rá az export, az ipari teljesítmény, az európai uniós források hatékony felhasználása, és az ágazatok jó eredménye.

Archív – Varga Mihály nmezetgazdasági miniszter MTI Fotó: Bruzák Noémi

Nem akarnak elmenni a brit cégek Magyarországról

Varga Mihály beszédében kitért a Brexit magyar gazdaságra gyakorolt hatásaira.  Elmondta, kiderült, hogy az itt működő mintegy 3000 brit érdekeltségű cég nem készül váltásra, Magyarországon kívánnak maradni.

Hangsúlyozta: a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyar munkavállalók érdekeit az Egyesült Királyságban maximálisan képviselje. Kiemelte, hogy az Európai Unió harmadik legnépesebb, illetve gazdasági erejét tekintve a második-harmadik helyen álló országának kilépése érinteni fogja az unió versenyképességét.

A nemzetgazdasági miniszter szerint aggódni amiatt lehet, hogy mi történik az Európai Unió egészével a brit kiválással, és ez hogyan hat majd a magyar gazdaságra. Szerinte továbbra is a szuverén nemzetállamok versenyképességére kell építeni.

Most is vannak átképezhető munkanélküliek

A nemzetgazdasági miniszter a munkaerőpiaci helyzetet érintve rámutatott arra, hogy a korábban meglévő magas munkanélküliség mára jelentősen lecsökkent, 2010-ben a munkanélküliségi ráta mintegy 12 százalék körül volt, mostanra ez 5,5 százalék környékére mérséklődött. Hozzátette: továbbra is jelen van egy olyan munkanélküli réteget, akiknek az átképzése, szakképzése alkalmassá teheti őket az elhelyezkedésre.

Varga Mihály szerint gond, hogy a munkaerőpiac szerkezete nem képes a foglalkoztatói igényekhez gyorsan változni.

Ismét a külföldi munkaerőről beszélt a miniszter

Megjegyezte: a munkaadók felvetették, hogy átmenetileg olyan kormányzati programot kellene indítani, amely a kulturálisan beilleszthető munkavállalókat próbálja hiányszakmákban foglalkoztatni. A miniszter szerint keresni kell a munkaadói és munkavállalói partnerekkel együtt a munkaerőhiány rövidtávú kezelésére is a megoldást, mert Magyarország befektetésektől eshet el, ha nem képes adott területeken a teljes munkaerőt biztosítani.

Gondolkodni kell azon, hogyan lehet a növekedésben lévő magyar gazdaság munkaerő szükségletét biztosítani, az iparfejlesztési program, a szakképzés átalakítása, a foglalkoztatást segítő intézkedések már erről szólnak – tette hozzá Varga Mihály.