Sokba kerülhet figyelmen kívül hagyni a figyelmeztetést

Tilosban parkolt vagy megbüntette az ellenőr és elfelejtette befizetni? Elmaradt pár hónapnyi közös költséggel? Nem tudja kifizetni a hitelkártya tartozását? Vigyázzon, mert könnyen egy végrehajtási eljárásban találhatja magát.

A legtöbb esetben először egy fizetési felszólítást kap az adós, ami egy magánokirat, és bizonyítja, hogy egy cég vagy egy magánszemély igényel egy bizonyos összeget egy másiktól, azon kívül azonban semmilyen jogi ereje nincsen - magyarázta a hirado-hu-nak Szécsényi-Nagy Kristóf, a MOKK jogi ügyvezetője.

Szigorú a 15 napos határidő

Sokkal nagyobb aggodalomra adhat okot, ha valakinek fizetési meghagyást kézbesítenek, mert az már egy hatósági határozat, ami 15 napot biztosít a kötelezettnek, az adósnak, hogy ha nem ért egyet a követeléssel, akkor vitassa, de ha nem mond ellent, akkor végre lehet hajtani rajta a követelést.

Ha valaki ellentmond, tehát vitatja a tartozást, vagy elismeri ugyan, hogy jogos a pénzkövetelés, de az összeggel nem ért egyet, akkor jogvita alakul ki. Ebben az esetben a közjegyző perré alakítja az ügyet, és továbbküldi a bíróságra.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Sok ügyfél homokba dugja a fejét, mondván, hogy ez csak egy papír, amiből nem lesz semmi, de valójában ez már az előszobája egy bírósági pernek vagy egy végrehajtási ügynek.

Természetesen ki is fizetheti az ügyfél a tartozást. Ha ezt a 15 napos határidőn belül jelzi a kötelezett a közjegyzőnek, és a jogosult ezt elismeri, a meghagyás jogerős lesz, de nem végrehajtható. Ha az adós fizet, de nem jelzi ezt, és a hitelező mégis – tévedésből – végrehajtást indít ellene, kérheti az adós a végrehajtás leállítását – magyarázta a közjegyző.

Az ügyek 94 százaléka lesz jogerős

Az ügyek 94 százaléka jogerős lesz, a maradék 6 százalékból lesz per. Ez a bíróságok leterheltsége miatt rendkívül fontos, hiszen így az ügyek döntő többségében nem indulnak meg az évekig elnyúló pereskedések. Ez éppen ezért egész Európában bevett jogintézmény.

A fizetési meghagyás az egymillió forint alatti összegekre vonatkozik. Az ennél nagyobb összegeknél a hitelező maga dönti el, hogy rögtön pereskedni akar, vagy megpróbálja a közjegyzői irat segítségével érvényesíteni a követelését.

A végrehajtás nem indul el automatikusan, azt a hitelezőnek külön kell kérni. Amint jogerőre emelkedik a fizetési meghagyás, tulajdonképpen azonnal kérheti a végrehajtást, ami pár napon belül el is jut a végrehajtóhoz.

Letiltás, inkasszó, ingatlan végrehajtás

Pénzkövetelés végrehajtása esetén négy módon hajthatják be a követelést. A végrehajtó feltérképezi az adós vagyonát, a bankszámláktól a rendszeres jövedelmen keresztül az ingatanokig.

A bankok például 8 napon belül jelzik a végrehajtóknak, hogy van-e számlája náluk az adósnak, de a földhivatali rendszerhez is közvetlenül hozzáférnek a végrehajtók.

A végrehajtó egy átutalási végzéssel leemelheti a bankszámláról a követelt összeget. Nyugdíjból vagy munkajövedelemből is le lehet tiltani havi 33 százalék erejéig, amennyiben van jövedelme az adósnak. Ingóságnál úgy tudja a legkönnyebben behajtani a végrehajtó a tartozást, hogy kivonatja az autót a forgalomból. Ha a lefoglalás után nem tud vagy nem akar fizetni az adós, akkor elárverezik a járművet.

Az ingatlanokat is lefoglalhatja a végrehajtó: a végrehajtási jog bejegyzésével a földhivatalnál. Ötszázezer forint alatti tartozás esetén csak akkor lehet az ingatlant elárverezni, ha az adós nem fizeti ki, akár részletekben is a tartozását.