Havi 140 ezer forintba kerül egy menekült Magyarországnak

Magyarország aktívan és gazdasági erején felül vállal részt a menedékkérők ellátásában - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfőn az MTI-vel.

A kormány azt azonban a leghatározottabban elutasítja, hogy pénzbüntetéssel fenyegetik azokat az országokat, amelyek elutasítják a kényszerbetelepítést – hangsúlyozták a közleményben.

Azt írták: Magyarország Európa számos más országával szemben kezdettől betartja az EU szabályait, megvédi Európa schengeni határait, megállítja, regisztrálja és elválasztja a háborús menekülteket a gazdasági bevándorlóktól.

A hivatalos határátlépők kezdettől nyitottak, aki menedékkérelemért jön, azt eddig is megtehette és ezután is megteheti – áll a közleményben.

Horgos, 2015. szeptember 17. Migránsok a Horgos-Röszke határátkelőhelynél  MTI Fotó: Mohai Balázs

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közlése szerint a menedékkérők száma tavaly meghaladta a 177 ezret, idén a 23 ezret.

Hozzátették: a menedékkérők ellátására havi 140 ezer forintot kell költenie az államnak, vagyis egy magyar munkavállalót illető nettó minimálbér közel kétszeresét kell egy menedékkérőre fordítani. A magyar kormány emellett önerejéből gondoskodik a bevándorlók által hátrahagyott kiskorúak ellátásáról és intézményi elhelyezéséről, amelyhez Brüsszel egy fillérrel sem járult hozzá – közölték.

Úgy összegeztek: Magyarország aktívan és gazdasági erején felül vállal részt a menedékérők ellátásában, és akkor még a schengeni határ védelmének költségeiről nem is szóltak.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ ugyanakkor rögzítette: Brüsszel terve a bevándorlók kényszerbetelepítéséről, illetve a pénzbüntetésről elfogadhatatlan és ellentétes az EU jogszabályaival, valamint alapszerződésével is.

“A brüsszeli politikusok egyszerűen elveszítették a kapcsolatot a valósággal és a választóikkal”, annyi pénzt kérnek egy migránsért, amennyiért egy magyar ember 40 évet dolgozik – fogalmaztak. Megjegyezték: egy bevándorlóért Brüsszel 78 millió forintot számolna fel, miközben egy magyar állampolgárra egymillió forintot fordít.

Ásotthalom, 2016. július 5. Járőröző rendőrök a magyar-szerb határon MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A közlemény szerint az ilyen nagyságrendű büntetésekkel Brüsszel “elvinné” a többi között a közszféra béremelési programjait, az otthonteremtési programot, a családi adókedvezményt.

Felhívták a figyelmet arra, hogy ez csak a kezdet lenne, hiszen a brüsszeli tervekben egy állandó elosztási mechanizmusról van szó, a betelepítésre váró bevándorlók számát előre senki nem tudja megmondani, a bevándorlás végét pedig nem látni, Afrika felől naponta újabb ezrek érkeznek.