Visszaszóltak Lázárnak a gyáriparosok

Nevetségesek azok a vélemények, hogy Magyarországnak nincs szüksége külső munkaerőforrásra, meg kell nézni a számokat – mondta a hirado.hu-nak Rolek Ferenc, a gyáriparosok szövetségének alelnöke. A szakmai szervezet akár a javaslatukat bíráló Lázár János miniszternek is szívesen elmagyarázza, miért szükséges a szakképzett külföldiek beengedése.

Politikai tőkét akar magának kovácsolni az, aki elveti, hogy Magyarország külföldről toborozzon szakképzett munkaerőt a foglalkoztatási gondok enyhítésére. Az, aki azt mondja, hogy a munkaerő-problémáknak ez a fajta kezelése hülyeség, nézze meg a számokat – mondta a hirado.hu-nak Rolek Ferenc, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke. MTI Fotó: Kovács Tamás

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke. MTI Fotó: Kovács Tamás

Vargának tetszik, Lázárnak nem

Az érdekképviseleti szervezet tisztségviselője annak kapcsán nyilatkozott, hogy több pontból álló javaslatot tettek a „kritikussá váló magyarországi munkaerőhiány kezelésére”. Többek közt jónak tartanák, ha kormányzati program indulna a „kulturálisan beilleszthető”, szakképzett külföldi munkaerő bevonására. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter július 6-án azt mondta, a javaslat több pontjával egyetértenek, így azzal is, hogy igény esetén biztosítani kell a harmadik országból érkező szakképzett munkaerő hazai foglalkoztatását.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

 

Másnap azonban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, összkormányzati szinten nem tudják elfogadni a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) álláspontját. A kormánynak elsősorban azoknak kell segíteniük, akik itt élnek, a munkanélkülieknek, a szakképzettség nélküli romáknak, a közfoglalkoztatottaknak, illetve a hátrányos helyzetű térségeknek. “Egyetlen magyar emberről sem mondhatunk le azok javára”, akik külföldről jönnek ide. Hiába mondja a gyáriparosok szövetsége, hogy hozzunk be vendégmunkásokat, ennek egyelőre nincs aktualitása, majd ha elfogytak a munkanélküliek Magyarországon – hangsúlyozta.  Hozzátette, a nagytőkének vannak érdekei, de az nem ugyanaz, mint a kormány vagy az ország érdeke.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2016. július 7-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az MSZP és a Jobbik szintén kritizálta az MGYOSZ javaslatát. Gúr Nándor, a szocialista párt alelnöke szerint a kormánynak a magyar gazdaság megerősítését a magyar munkavállalók szerepvállalásával kell elérnie. A Jobbik alelnöke, Z. Kárpát Dániel azt közölte, pártja számára teljesen elfogadhatatlan migránsok tíz-, esetleg százezreinek Magyarországra telepítése, ehelyett a szakképzést, a családok támogatását kell erősíteni.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége 1902-ben alakult. A versenyszféra több mint 60 százalékát képviseli mind a befektetett tőke, mind a forgalom és a munkavállalók számát tekintve. 6000 közép- és nagyvállalatot, 51 szakmai és 15 megyei regionális szövetséget tömörít.

40 ezer emberre gondoltak, első körben

Rolek Ferenc szerint azonban évente 40-50 ezerrel csökken a munkaképes korú lakosság, amit ellensúlyozni kell, mert szinte minden ágazatban kevesebb a szakképzett dolgozó a szükségesnél. Nevetségesek azok a vélemények, hogy Magyarországnak nincs szüksége a külső munkaerőforrásra. Az, aki ellene van a külföldi munkaerőnek, egyúttal vegye tudomásul, hogy e nélkül zsugorodó gazdaságban fogunk élni – mondta.

Az MGYOSZ alelnöke megjegyezte, nagyon sok európai országban a migráció révén pótolják a hiányzó munkaerőt. Így van ez Lengyelországban is, ahol egymillió ukrán dolgozik, és Csehországban hasonló törekvések vannak.

Rolek Ferenc szerint Magyarországnak is rá kell lépnie erre az útra, és államilag koordinált külföldi munkaerő-toborzásra lenne szükség. Az MGYOSZ-nál úgy számolnak, hogy 200 ezer képzett dolgozó is hiányozhat a munkaerőpiacról, amit nagyrészt belföldről kellene pótolni, a szakképzés erősítésével, illetve át- vagy továbbképzésekkel. Így is szükséges lenne azonban jelen állapotok szerint 40-50 ezer vendégmunkás előtt megnyitni a határt.

Folyamatossá kellene tenni a külföldi toborzást

A szakmai szervezet alelnöke hangsúlyozta, tekintettel a negatív demográfiai folyamatokra, később még több külföldire lesz szüksége az országnak, ezért a határon túli toborzásnak hosszú távú gyakorlattá kell válnia, a kérdésnek mostantól folyamatosan napirenden kell lennie.

Rolek Ferenc hangsúlyozta, semmiképpen nem akarják, hogy a vendégmunkások társadalmi feszültséget okozzanak, ezért írták javaslatukban, hogy „kulturálisan beilleszthető” dolgozók kellenek. A gyáriparos szövetség tisztségviselője szerint főleg ukrajnai munkavállalók jöhetnek szóba, de Európán kívülről is érkezhetne az utánpótlás, ahogy az már a múltban és manapság is előfordult. Például nemrég írtak róla a lapok, hogy mexikói vendégmunkások dolgoznak egy nógrádi üzemben – tette hozzá.

A kormány döntse el, ki a kulturálisan beilleszthető

Futó Péter, az MGYOSZ elnöke szerint jó lenne külhoni magyarokat is nagyobb számban foglalkoztatni, de az erdélyieknek szerinte Magyarország már nem annyira vonzó, mint korábban. Sőt, előfordul, hogy magyarok mennek át Romániába dolgozni – tette hozzá.

Rolek Ferenc szerint az MGYOSZ nem akarja, hogy politikai kérdés váljon az ügyből, ezért a kormány dolga eldönteni, kiket lát szívesen, ki a kulturálisan beilleszthető, de az biztos, hogy a magyar gazdaságnak nagyon nagy szüksége van szakképzett külföldiekre is.

Lázár Jánosnak is szívesen elmagyarázzák

Rolek Ferenc elmondta, a témáról tovább akarnak tárgyalni, legközelebb remélhetőleg szeptember elején a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF), ahol a kormányzat részéről Varga Mihály a partnerük.

Futó Péter hangsúlyozta, kiállnak a javaslatuk mellett, amelyről bárki mással is szívesen egyeztetnek, akár Lázár Jánosnak is elmagyarázzák, miért tartják fontosnak a vendégmunkások beengedését.