Obama: az USA nem fogja soha cserben hagyni Európát

Az Egyesült Államok nem fogja soha cserben hagyni Európát, bármilyen idők is járjanak - ezt a gondolatot fejtette ki szombaton Varsóban Barack Obama amerikai elnök, aki szerint a NATO fennállásának hetven éve során még soha nem nézett szembe egyszerre ilyen sok kihívással.

“Jóban-rosszban, mindig számíthattok az Egyesült Államokra” – mondta a varsói csúcstalálkozó végeztével tartott sajtóértekezletén az elnök.

Felhívta a figyelmet az Európára és az észak-atlanti szövetségre leselkedő biztonsági és humanitárius fenyegetésekre.

A súlyos kihívások közé sorolta az Iszlám Állam terrorszervezet által végrehajtott támadásokat, az Ukrajna szuverenitásának és területi épségének Oroszország általi megsértését, a menekültválságot, akárcsak a britek döntését, hogy kilépnek az Európai Unióból.

EPA/Pawel Supernak

Ezzel kapcsolatosan rámutatott az európai integráció útján kialakult bizonytalan helyzetre.

Barack Obama leszögezte: országa – amely először egy évszázaddal ezelőtt, az első világháború idején küldött csapatokat az Európába és ma is több mint 60 ezer katonát állomásoztat ott – soha nem fogja csorbítani elkötelezettségét a transzatlanti kapcsolatok fenntartása és a kollektív védelem iránt.

Nagyra értékelte, hogy a csúcstalálkozón döntés született a NATO keleti szárnyának megerősítéséről, arról, hogy zászlóaljakat vezényelnek Lengyelországba, a három balti országba, valamint csapatokat küldenek Romániába és Bulgáriába.

A NATO-Oroszország Tanács jövő heti brüsszeli ülésére tekintve hangsúlyozta: minden szövetségesnek meggyőződése, hogy a kapcsolatok mindaddig nem állhatnak vissza a korábbi szintre, amíg Oroszország nem teljesíti a minszki megállapodásokban foglaltakat.

“Ne keménykedjenek”

A Brexitet illetően Obama biztosította mind az Európai Uniót, mind az Egyesült Királyságot, hogy Washington a britek kilépése után is “barátjuk, szövetségesük és kereskedelmi partnerük marad”.

Azt tanácsolta mind Brüsszelnek, mind Londonnak, hogy a tárgyalásokon “ne keménykedjenek” egymással.

A migránsokkal kapcsolatosan úgy fogalmazott: a globalizáció megállíthatatlan folyamat, az amerikai tapasztalatok szerint a bevándorlás minden – akár gazdasági, akár kulturális – szempontból előnyös.