Ellepték Magyarországot a stopposok

Egy 2013-as blues nóta a magányos stopposról szól, aki nyugatra tart, de nem tudja, hogy hová érkezik majd. Sokan voltak így ezzel pénteken kora reggel, amikor elkezdődött a harmadik Hungarohitch, a magyar stoppos verseny. Több mint 100-an vállalkoztak a megmérettetésre. Az egyik csoport kelet, a másik nyugat felé indult el. Egyelőre nem tudják, hogy merre visz az útjuk, annyi a biztos, hogy vasárnap estére vissza kell érniük Budapestre.

Péntek reggel vágtak neki az országnak a magyar stopposok. Tavalyhoz képest idén még többen, több mint 100-an kezdtek neki a többnapos stoppolásnak. A két fős csapatok az indulásnál két lehetőség közül választhattak: vagy a Tisza, vagy a Balaton felé vehették az irányt.

Illusztráció. MTI Fotó: Sóki Tamás

Illusztráció. MTI Fotó: Sóki Tamás

Azután és azóta egy kötelező tereppontot leszámítva már bármerre mehettek és mehetnek, a lényeg, hogy vasárnap este 6 óráig visszaérjenek Budapestre. Az nyer, aki a legtöbb pontot gyűjti össze a megadott feladatokon. Pluszpont jár azoknak, akik külföldre is eljutnak, éjszaka viszont – biztonsági és kényelmi okok miatt – nem lehet stoppolni.

A feladatok körülbelül 70 százaléka abból áll, hogy jobban, vagy rosszabbul megközelíthető falvak, illetve városok helységtábláival kell selfie-ket készíteni. Emellett azért kreatívabb feladatok is vannak: Budapesten például át kell kötni egy BKV-ellenőr karszalagját a stoppos karjára, vidéken pedig meg kell nézni, mennyibe kerül egy targonca egy kijelölt udvaron vagy meg kell találni a különböző autópályák pihenőhelyein elrejtett könyveket.

Ahhoz, hogy a valós útvonal ellenőrizhető legyen, a stopposoknak selfie-t kell készíteniük a sofőrökkel, illetve vezetniük kell fuvarnaplót is – magyarázta a Kossuth Rádió Közelről című műsorában Kovács Péter és Bors Adrián, a két szervező.

A versenyzők 60 százaléka lány, a korosztályt tekintve 18 évestől a 65 évesig mindenki képviselteti magát. Az átlagéletkor 24 év, vagyis a még munka előtt álló egyetemista korosztály. A versenyzők megszállott utazók, lételemük, hogy minding menjenek valahová.

A két szervező szerint, akik szintén rengeteget utaznak stoppolva, 10-15 percenként állnak meg a sofőrök az út mellett állók miatt. A stoppolás sikerénél persze fontos a jó helyválasztás, illetve, hogy honnan hová megy az illető. Mást kell alkalmazni Budapest környékén, és mást vidéki környezetben – mondták.

Személyes tapasztalatik alapján a stopposokat a leginkább a lengyelek, a finnek, a németek és a svédek tisztelik, és sokan meg is állnak nekik. Ennek ellenkezője tapasztalható ugyanakkor Csehországban, Ausztriában és Olaszországban.