Új katonai egységet állítunk fel

Két év alatt ötödével nőttek a magyar védelmi kiadások, ami Szijjártó Péter külügyminiszter szerint azt jelenti, Magyarország jól teljesít ezen a téren. A varsói NATO-csúcson tartózkodó tárcavezető arról is beszélt, Magyaroszágon jövőre megalakul a NATO egyik előretolt irányítási egysége. Az MSZP bírálta a magyar külgazdasági és külügyminiszter kijelentése miatt.

Magyarország kifejezetten jól teljesít a védelmi költségek terén, ezek a 2014-es newporti NATO-csúcstalálkozó óta 20 százalékkal növekedtek, ami a negyedik legnagyobb költségnövelést jelentett a tagállamok között – mondta az MTI-nek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Varsóban, ahol részt vesz a pénteken kezdődő NATO-csúcson.

Szijjártó Péter “rendkívüli jelentőségűnek” minősítette a varsói csúcstalálkozót, mivel az itt hozandó döntések révén megerősítik a szövetség védelmi képességeit, ezen belül a keleti szárnyat.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter MTI Fotó: Máthé Zoltán

A miniszter kilátásba helyezte, hogy a newporti csúcs döntéseinek alapján létrejövő gyorsreagálású erők keretében Magyarországon jövőre megalakul az egyik előretolt irányítási egység (NATO Force Integration Units – NFIU) a 8 kelet-európai elem közül.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: az NFIU létesítése nem jár csapatállomásoztatással, parancsnoki pontról van szó, ahol Magyarország esetében 40 NATO-tiszt – köztük 20 magyar – fog szolgálatot teljesíteni. Szijjártó Péter megerősítette: a mintegy 5 ezer fős, lándzsahegynek is nevezett nagyon gyorsan bevethető erő (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF) keretében 2018-ban, az olasz irányító parancsnokság idején egy magyar lövészszázad fog majd szolgálatot teljesíteni.

Rotációs rendszerben lesznek a szárazföldi csapatok is északkeleten

A külügyminiszter kitért arra is: a Varsóban hozandó döntések értelmében négy, összesen mintegy 4 ezer fős nemzetközi zászlóalj állomásozik majd rotációs rendszerben Lengyelországban és a balti államokban. Mint mondta, az ilyen katonai jelenlét összhangban van a NATO-Oroszország alapokmánnyal.

Magyarország ebben a rotációs alapú állomásoztatásban nem vesz részt, viszont magyar katonák jövőre a visegrádi országok katonáival együtt rotációs alapon három hónapig gyakorlatoznak a balti országokban.

NATO-csúcs Varsóban. MTI/EPA Fotó

NATO-csúcs Varsóban. MTI/EPA Fotó

Az észak-atlanti szövetség kétnapos varsói csúcstalálkozóját 28 tagország állam-, illetve kormányfőinek részvételével, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár elnökletével tartják. A magyar delegációt Orbán Viktor miniszterelnök vezeti.

Budapest szerint stratégiai hiba Grúzia csatlakozásának lassítása

Szijjártó Péter pénteken a NATO-Grúzia külügyminiszteri szintű ülésen vett részt, amelyet a csúcstalálkozó alkalmából tartottak.

A miniszter elmondta, az ülésen sürgette, hogy Grúzia kapjon meghívást a NATO-csatlakozásra, és szorgalmazta a NATO-bővítés felgyorsítását is.  “A NATO-nak súlyos kihívásokkal kell szembesülnie, és ilyen esetekben különösen igaz, hogy minél többen vagyunk, annál erősebbek vagyunk” – hangsúlyozta. “Stratégiai hiba Grúzia integrációs folyamatának lassítása” – tette hozzá.

 

Úgy vélekedett, hogy ha Grúzia NATO-integrációs folyamatában nem lesz előrelépés, akkor “ez mind a NATO, mind az euroatlanti integráció mellett elkötelezett grúz kormány hitelességét rombolni fogja”. A tárcavezető elmondta: az ülésen kifejezte Magyarország támogatását Grúzia szuverenitása és területi egysége mellett.

Ellenzéki bírálatot váltott ki Szijjártó nyilatkozata

Az MSZP szerint Szijjártó Péter külügyminiszter nyilatkozatával ellentétben Magyarország kifejezetten rosszul teljesít a védelmi költségek terén.

Demeter Márta szocialista országgyűlési képviselő az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: Magyarország védelmi költségvetése 2017-ben sem fogja elérni a GDP 1 százalékát, holott a NATO által javasolt arány 2 százalék.

Az ellenzéki politikus hozzátette, a Fidesz-kormány 2010 óta több mint 200 milliárd forintot vont ki a Magyar Honvédség működéséből. Azonnali létszámfejlesztésre, a költségvetés érdemi emelésére, az eszközpark modernizációjára és a védelmi képességek fejlesztésére van szükség. Megjegyezte, Szijjártó Péter varsói nyilatkozatából is látszik, mennyire nincs tisztában az ország védelmi költségvetésével.

Demeter úgy fogalmazott: Varsóban minden NATO-tag a biztonsági környezet javításán fáradozik, ezért jó lenne, ha a magyar kormányzat “hazugságok hangoztatása helyett végre a feladat nagyságrendjéhez felnőve konstruktívan és felelősen viszonyulna a közös biztonságunk ügyéhez”. Ez csak úgy lehetséges, ha “az elhatározás végre a védelemre szánt források növelésében is megmutatkozik” – írta a szocialista képviselő.